Wat te doen in istanbul


wat_te_doen_in_istanbul.jpg

Istanbul is een stad die haar cultuur en geschiedenis goed draagt. Het is een spannende stad die reizigers uit de hele wereld veel te bieden heeft. Opgericht tijdens het Neolithicum, is Istanbul vandaag de dag een moderne stad waarin veel te doen en te zien is zoals het historische erfgoed, de moskeeën, basilieken en kathedralen, oude bazaars. Liggend op twee continenten heeft deze grootste stad van Turkije veel te bieden voor een dagje uit. Hieronder enkele tips.

Galata toren

Op 67 meter hoogte, heerst de Galata Tower over de skyline van Istanbul en biedt een geweldig uitzicht over de oude stad en haar omgeving. De middeleeuwse stenen toren, bekend als de Toren van Christus, was het hoogste gebouw in Istanbul toen het werd gebouwd in 1348. Vandaag de dag, zitten bovenin de toren een café, een restaurant en een nachtclub, waar men kan genieten van prachtige vergezichten over de stad.

Archeologisch Museum van Istanbul

Een van de belangrijkste musea in Turkije, is het Archeologisch Museum van Istanbul. Het ligt bij het Topkapi paleis. Het zijn eigenlijk drie musea: het Archeologisch Museum, het Oude Oosten Museum en het Tegel Museum. De drie musea samen hebben meer dan 1 miljoen objecten uit beschavingen over de hele wereld,waaronder de sarcofaag van Alexander de Grote.

Dolmabahce Palace

Luxe, pluche en mooi zijn slechts enkele van de bijvoeglijke naamwoorden die gebruikt worden om het Dolmabahce Palace te beschrijven. Het paleis wordt vaak vergeleken met het paleis van Versailles. Gebouwd in de 19e eeuw uit 14 ton goud, is dit het meest glamoureuze paleis van Turkije. Het combineert traditionele Ottomaanse architectuur met de Europese stijlen van neoklassieke, barok en rococo.

Suleymaniye Moskee

Gelegen op de derde heuvel van Istanbul, werd deze moskee gebouwd in 1550 door  sultan Suleyman de Grote. De moskee is prachtig en mengt het beste van de Islamistische en Byzantijnse architectuur. De moskee wordt gekenmerkt door vier minaretten, wat aangeeft dat het is gebouwd door een sultan.

Grand bazaar

Reizigers die van winkelen houden, moeten zeker niet vergeten om een bezoek aan de Grand Bazaar te brengen. Met 5.000 winkels is het een van de grootste overdekte markten ter wereld.

Topkapi Palace

Dit paleis is een van de must-see attracties in Istanbul. Het Topkapi-paleis is omgeven door vijf kilometer, stenen muur met 27 torens. Topkapi, dat dateert uit de 15e eeuw, is gelegen op een heuvel met uitzicht over de Zee van Marmara, de Bosporus en de Gouden Hoorn. Het is nu een museum en wordt beschouwd als het grootste en oudste paleis in de wereld

Hagia Sophia

De Hagia Sophia is een huis van aanbidding geweest voor verschillende godsdiensten door de eeuwen heen. Het begon als een Griekse Oosters-orthodoxe basiliek . In de 12e eeuw werd het een rooms-katholieke kerk en in 1453 werd het een moskee tot 1931, toen het werd gesloten. Het is heropend als museum in 1935 en is het meest bekend om de mozaïek beeltenissen van verschillende religieuze taferelen.

Ontspan in een Turkse Hamam

Turkse baden zijn wereldwijd bekend om hun schilderachtige sfeer. Bezoek in Instanbul de Cagaloglu Hamami, een van de oudste en meest bekende hamam waar sterren als John Travolta, Cameron Diaz, Kate Moss en Harrison Ford en vele anderen,ook te gast zijn geweest!