Blauwe moskee istanbul


Het meest fotogenieke gebouw van Istanbul is de blauwe Moskee. De prachtig gewelfde buitenkant van de moskee heeft een cascade van koepels en zes slanke minaretten. Blauwe Iznik tegels sieren het interieur en geven het gebouw haar onofficiële, maar veel gebruikte naam.

Geschiedenis moskee

De moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1616, tijdens het bewind van sultan Ahmed I. Deze sultan wilde op 19 jarige leeftijd een islamitische gebedshuis bouwen dat mooier en beter zou zijn dan de Hagia Sophia. Net als veel andere moskeeën, bestaat de Blauwe Moskee uit een graf van de stichter, een school en een hospice. Naast het gebruik als moskee, is de Sultan Ahmed Moskee ook een populaire toeristische attractie in Istanbul geworden.

zes minarettenZes minaretten

Een van de meest opvallende kenmerken van de Blauwe Moskee is van verre al zichtbaar: de zes minaretten. Dit is zeer uniek, omdat de meeste moskeeën vier, twee, of gewoon één minaret hebben. Volgens de verhalen is dit een communicatiefout geweest. De Sultan had tegen de architect gezegd om de minaretten van goud ( altin te maken) maar de architect begreep dit verkeerd en dacht dat het 6 minaretten (alti) moesten worden.

moskee by nightOm de architectuur van de moskee op zijn mooist te kunnen bewonderen, kunt u de moskee het beste betreden vanuit de Hippodroom kant en niet via het park. Als u eenmaal de reusachtige binnenplaats ( zo groot als de moskee zelf) bereikt, dan heeft u een prachtige plek gevonden om het mooie silhouet van de moskee te zien. Tijdens de zonsondergang is het helemaal een prachtig gezicht.

moskee van binnenIznik tegels

De centrale koepel van de Blauwe Moskee, ( 23,5 meter in diameter en 43 meter hoog )op het centraal punt, is indrukwekkend. Maar nog adembenemender zijn de meer dan 20.000 handgemaakte Iznik tegels, in meer dan 50 bloemen, bomen en abstracte ontwerpen, die de binnenmuren van de moskee versieren.

Het licht in de moskee wordt geleverd door de meer dan 200 gebrandschilderde ramen en een aantal kroonluchters. Om spinnen te vermijden, worden er struisvogeleieren op de kroonluchters gezet. De vloeren zijn bedekt met tapijten, die zijn gedoneerd door gelovige mensen. Deze worden regelmatig vervangen als ze versleten zijn.

Hoe kunt u de Moskee bezoeken?

Voor toeristen is het belangrijk om te weten hoe de Moskee te kunnen bezoeken. Wat is de dress code, waar laat u uw schoenen etc. Hieronder volgen wat belangrijke tips.

  1. Plan uw bezoek aan Moskee goed, bijvoorbeeld halverwege de ochtend. Dit is een goede tijd omdat er dagelijks tot vijf keer een oproep wordt gedaan tot gebed. De eerste bij zonsopgang en de laatste bij het vallen van de nacht. Tijdens deze oproepen is de moskee 90 minuten gesloten om gelovigen te kunnen laten bidden. Het is dus belangrijk om een bezoek aan een moskee te vermijden tijdens deze tijd van gebed. Er wordt dan ook gezongen uit de moskee minaretten.
  2. Voordat u de Moskee binnen gaat, moet u uw schoenen uit doen en in de plastic zakken stoppen die bij de ingang gratis zijn te verkrijgen. Het hoort bij de Islamitische traditie dat men zonder schoenen de Moskee bezoekt.
  3. Als vrouw is het belangrijk dat u hoofdbedekking draagt bij het betreden van de Blauwe Moskee. Mocht u dit vergeten zijn dan is er bij de ingang van de Moskee ook hoofdbedekking te lenen. Dit is gratis. Het is de bedoeling dat alleen het haar is bedekt. Het gezicht hoeft niet bedekt te zijn. Ook mogen vrouwen geen blote armen en schouders hebben.