Istanbul tips


 

istanbul tipsIstanbul is een heerlijke stad en je hebt grote kans dat je na 1 bezoek helemaal verliefd bent geworden! De stad heeft enorm veel te bieden op cultuur en historie en ook al die Oosterse trekjes die wij westerlingen vaak zo aantrekkelijk en mysterieus vinden, vind je terug in Istanbul. Moskeeën, hamams en mensen die je de toekomst kunnen voorspellen? In Istanbul vind je het allemaal. En toch is het tegelijkertijd een hypermoderne stad met alle comfort en luxe die je je maar wensen kan. Toch zijn er wel een aantal puntjes waar je op kan letten, “Istanbul tips” die je vakantie leuker en makkelijker maken.

Istanbul tips; de beste reistijd

Hoewel wij Nederlanders vaak echte zonaanbidders zijn en het in Istanbul meestal mooi weer is met een lekker zonnetje, kan je toch lelijk de mist in gaan als je tijdens de zomermaanden juli en augustus naar de Turkse stad reist. Er zijn dan vaak flinke temperatuursuitschieters waarbij het echt veel te heet is om ook maar iets te ondernemen. In de wintermaanden kan je weer te maken krijgen met smog; niet alleen van de uitlaatgassen van het verkeer, maar ook door de vele kachels die nog op bruinkool worden gestookt. Wil je dus op een stedentrip naar Istanbul, ga dan in het voor- of najaar.

Andere Istanbul tips

Onderhandelingen

Bij de meeste aankopen is het gebruikelijk om te onderhandelen, iets wat wij niet echt gewend zijn. Toch is het wel een must, anders betaal je gewoon veel te veel. De handelaren zijn  overigens gewiekst genoeg en je zal ze echt geen tekort doen, daar zorgen ze wel voor. Let wel op de munteenheid; soms gebeurt het dat wanneer jij denkt een prijs overeengekomen te zijn in Turkse Lires, de handelaar het over Euro’s had. En dan betaal je ongeveer 30% meer!

Taxi

Voor een taxirit hoor je geen prijs af te spreken; de meterstand begint standaard op TL 2,95. Als een chauffeur toch een prijs af wil spreken, probeert hij je hoogstwaarschijnlijk ‘een poot uit te draaien’. Erkende taxi’s kan je herkennen aan de letter T en het cijfer 34 in het kenteken. Het is gebruikelijk om achterin te gaan zitten, ben je met meerdere mensen, dan gaat er ook iemand voorin naast de chauffeur zitten. Voor een vrouw is dit echter ‘not done’. Laat dus als het even kan een man voorin zitten.

Op kousevoeten

De meesten van ons kennen het fenomeen misschien wel van onze Turkse buren in Nederland; als je bij mensen thuis komt, wordt van je verwacht dat je je schoenen uittrekt.

Moskee

Ook in de moskee moet je de schoenen uittrekken. Houd er bij een bezoek aan een moskee ook rekening mee dat je geacht wordt je te bedekken. Mannen minsten een broek tot over de knie en korte mouwen, vrouwen idem (liefst lange broek/rok en mouwen) en eventueel een sjaal meenemen om het haar te bedekken. Deze kan je dan, mocht je een topje aan hebben, ook over je schouders en bovenarmen draperen.