Inentingen Turkije


inentingen turkije

Hoewel er voor Turkije geen inentingen verplicht zijn, zijn er wel een  aantal vaccinaties die worden aanbevolen. Het gaat daarbij om vaccinaties tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio). Daarnaast worden reizigers die van plan zijn langer dan 3 maanden in Turkije te verblijven ook aangeraden inentingen tegen rabiës (hondsdolheid), hepatitis B en buiktyfus te halen.  Vraag altijd informatie bij het GGD Reizigers.

Inentingen Turkije; een afzonderlijk overzicht

  • DTP: een vaccinatie tegen DTP moet 1 of 2 weken voor vertrek worden gehaald en geeft 10 jaar bescherming.
  • Hepatitis A: een inenting tegen hepatitis A kan het beste minstens 2 weken voor vertrek worden toegediend. Het geeft een bescherming tot 3 jaar, maar bij een herhaalde vaccinatie geeft het zelfs bescherming tot 10 jaar.
  • Buiktyfus: deze vaccinatie kan ook het beste 2 weken voor vertrek worden gehaald en geeft een gedeeltelijke bescherming van 3 jaar.
  • Hepatitis B: dit zijn 3 vaccinaties en deze geven een levenslange bescherming. De eerste inenting moet minstens 7 maanden voor de vertrekdatum worden toegediend, en de andere 2 verdeeld over de overgebleven periode.
  • Hondsdolheid (rabiës): ook dit zijn 3 vaccinaties die moeten worden toegediend met een tussenpoos van 1 en 3 tot 4 weken. Deze drie vaccinaties geven vervolgens 2 jaar bescherming. Begin 8 weken voor vertrek met de eerste prik.

Malaria

Hoewel er in Turkije wel malaria voorkomt, zijn alle belangrijke toeristengebieden malariavrij.