Weer & Klimaat van Turkije


klimaat weer turkije

Turkije heeft een grote verscheidenheid aan klimaten, wat mede wordt veroorzaakt  door het grote landoppervlakte dat Turkije heeft. Turkije heeft daardoor de bijnaam ‘het land van de vier seizoenen’ gekregen. Van het gematigde klimaat in de regio rond de Zwarte Zee, het continentale klimaat van de binnenlanden en mediterrane klimaat aan de Egeïsche Zee en de Middellandse Zeekust.

Kenmerken van deze weer systemen

  • De Egeïsche en Middellandse Zeekust: hebben een typisch mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. In de winter 4 graden en in de zomer 27 graden Celsius.
  • Zwarte Zeekust: Gematigd klimaat met hete zomers, zachte winters en relatief hoge regenval. In de zomer 23 graden en in de winter 7 graden.
  • Centraal Turkije: Deze gebieden hebben een steppe klimaat met hete, droge zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur is 23 graden in de zomer en -2 in de winter.
  • Oost- Turkije: Lange besneeuwde, koude winters met milde zomers. Hoe verder je naar het oosten reist, hoe extremer de klimaatverschillen kunnen worden. Waarbij de temperaturen in het oosten van Turkije in de winter kunnen dalen tot -17 graden. In juli en augustus kan de temperatuur zelfs stijgen boven 45 ° C, waardoor het reizen in het oosten erg ongemakkelijk kan zijn.
  • Het zuidoosten van Turkije: Deze gebieden hebben een hete zomer met milde, regenachtige winters. 9 graden Celsius Temperaturen in de winter en 29 graden in de zomer.

Wanneer is een bezoek aan Turkije het beste?

Het voorjaar (april- mei) en het najaar (september- oktober) zijn de beste tijden om naar Turkije op vakantie te gaan omdat het klimaat dan perfect is om Turkije te bekijken, Istanbul te bezoeken en heerlijk te kunnen vertoeven aan de veel rustigere Egeïsche en Mediterrane kusten. Het binnenland is het best te bezoeken vanaf eind juni tot september, maar niet voor mei of na half oktober tenzij u bereidt bent om in de sneeuw terecht te komen en ijzingwekkende temperaturen mee te maken.