Reisadvies Turkije


Als je naar het buitenland gaat, is het altijd goed om even te kijken of er speciale reisadviezen zijn. Dat geldt ook voor Turkije. De laatste jaren is het reisadvies meerdere malen veranderd voor Turkije. Vandaar dat we een speciale pagina hebben gemaakt waar we constant bij houden wat het reisadvies voor dit moment is. Wil je nog meer up to date blijven (dagelijks)  kijk dan voor actueel reisadvies Turkije en eventuele laatste ontwikkelingen op de website van de Rijksoverheid.

Algemeen reisadvies Turkije 2023

  • Verkeer: het verkeer in Turkije is onveiliger dan in Nederland. Sommige bestuurders rijden ronduit gevaarlijk. Wees dus voorzichtig in het verkeer en in het Zuidoosten van Turkije is het aan te raden niet na zonsondergang de weg op te gaan. Daarnaast zijn er ook vaker controles door de Turkse politie, zorg daarom dat je altijd je identiteitsbewijs bij je hebt en volg eventuele instructies altijd op.
  • Demonstraties: de afgelopen tijden zijn er regelmatig heftige demonstraties geweest in Turkije. Is er ergens een demonstratie? Blijf daar dan ver uit de buurt en volg het lokale nieuws om op de hoogte te blijven.
  • Onveilige gebieden: sommige gebieden van Turkije zijn minder veilig dan andere. Dat geldt momenteel bijvoorbeeld voor het gebied bij de Turks-Syrische grens en de Turks-Iraanse grens. Kijk daarom op de site van de Rijksoverheid, voordat je ergens heen gaat.
  • Criminaliteit: zoals overal ter wereld moet je opletten voor zakkenrollers en  creditcard fraude. Let ook op bij een bezoek aan een juwelier, de prijzen zijn er vaak hoger dan de werkelijke waarde.

Reisadvies kaart, onveiligere plekken van Turkije:

reisadvies turkije

Verplichte reisdocumenten en visa

Voor Turkije heb je een geldig reisdocument nodig en een visum. De Turkse overheid maakt gebruikt van het zogenoemde e-visa. Dit is een visum die je online kunt aanvragen. Het e-visum zult u thuis moeten printen en meenemen naar Turkije. Het e-visum is verkrijgbaar bij de Turkse overheid of natuurlijk bij Turkijevisumonline.nl Op de website van de Turkse overheid is het alleen mogelijk om met creditcard te betalen. Daarnaast is de site volledig in het Engels. Mocht u niet in het bezit zijn van een creditcard dat kunt u bij Turkijevisumonline.nl gewoon met iDeal betalen. Een geldig reisdocument voor Turkije is zowel het paspoort als de identiteitskaart. Houd er wel rekening mee dat het paspoort en/of identiteitskaart op de dag van binnenkomst in Turkije minimaal nog 6 maanden daarna geldig is. Indien dit niet het geval is, dan zult u zo snel mogelijk een nieuw paspoort en/of identiteitskaart moeten aanvragen bij de gemeente.

Nederlandse ambassade in Ankara

Ben je toch in  de problemen gekomen of heb je hulp nodig, dan kun je contact opnemen met Nederlandse ambassade in Ankara. Telefoon tijdens kantooruren +90 312 – 409 1800, noodgevallen +90 532 – 233 5330. Of neem contact op met de Nederlandse overheid.