Reisdocumenten Turkije


paspoort
Reisdocumenten Turkije voor personen

In Turkije moet je je, net als in Nederland, kunnen legitimeren. Je kan daarvoor dezelfde documenten gebruiken als in Nederland; een identiteitsbewijs of paspoort. Kinderen moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort of id-bewijs. Let er wel op dat als je met de auto naar Turkije reist, je echt een paspoort bij je moet hebben, want daar wordt het kenteken in genoteerd.

Visum

Naast een geldig paspoort en/of identiteitskaart heb je ook een visum nodig. Een toeristenvisum voor Turkije is 180 dagen geldig. Echter mag je met een toeristenvisum maximaal 90 dagen achtereenvolgens in Turkije verblijven. Het is wel mogelijk om met het toeristenvisum meerdere keren Turkije binnen te treden, binnen deze 180 dagen. Vraag je het visum aan met je paspoort, dan moet deze nog minstens een half jaar geldig zijn (op de dag van aankomst in Turkije). Het goedkoopst is de aanschaf van een visumsticker (voor een paspoort) of een visumkaart (voor een identiteitskaart), deze koop je aan de Turkse grens of op het vliegveld. Maar vanaf november 2014 wordt alles uiteindelijk digitaal en kun je alleen nog maar online een e-visum aanvragen via de website van het Turkse Ministerie; www.evisa.gov.tr of natuurlijk bij Turkijevisumonline.nl.

Wanneer je het visum op de website van de Turkse overheid aanvraagt, dan moet je in het bezit zijn van een creditcard. Dit is namelijk de enige betalingsmogelijkheid op de site. Ook zijn de pagina’s alleen in Engels. Bij Turkijevisumonline.nl heb je wel de mogelijkheid om met iDeal te betalen en zijn de pagina’s gewoon in Nederlands.

Vanaf 1 november 2014 kan je alleen nog maar online een visum aanvragen, het e-visum. 

Reisdocumenten Turkije; auto’s

Als je met de auto naar Turkije reist, moet je er rekening mee houden dat daar extra eisen aan verbonden zijn. Het Nederlandse kentekenbewijs wordt in Turkije gewoon erkend, wat inhoudt dat je geen ‘NL-sticker’ op je auto hoeft te plakken. Dat moet echter wel op caravans, fietsendragers en aanhangers waar geen landcode op de kentekenplaat is aangegeven. Reis je in een auto die niet op je eigen naam staat, dan moet je een ondertekende machtiging van de eigenaar bij je hebben (in het Engels). Verder moeten alle voertuigen met een eigen kenteken verzekerd zijn en dit moet je ook kunnen aantonen.