Munteenheid turkije


turkse lira 2Op 1 januari 2005 werden zes nullen geschrapt van de valuta van Turkije en YTL (Nieuwe Turkse Lira) werd de nieuwe munteenheid. Turkije had vanaf dat jaartal de Nieuwe Turkse Lira en de Nieuwe Kuru (cent). In Turkije heeft men biljetten en muntgeld. De bankbiljetten hebben een waarde van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 lira en de munten van 1, 5, 10, 25, 50 kurus en 1 lira. (kurus betekent cent).

 

Geld opnemen in Turkije; niet in Nederland

pinnen in turkijeOmdat de koers van de lira kan fluctueren, het is immers een wisselkoers, kan de koers ten opzichte van de euro elke dag variëren. Het wordt daarom sterk aangeraden om pas in Turkije geld op te nemen of in te wisselen. In Turkije krijgt men namelijk meer lira’s in ruil voor de euro’s. Banken zijn op werkdagen geopend van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

De makkelijkste manier om Turkse Lira te krijgen is om geld te pinnen in een Turkse ATM (bancomat / geldautomaat, pinautomaat). In de meeste steden in Turkije zijn over pinautomaten te vinden. Bij de pinautomaten kunnen de volgende bankpassen worden gebruikt: Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.

Pas op; Neem liever geen geld op bij één van de vele geldwisselkantoortjes die op elke hoek van de straat te vinden zijn. Vaak berekenen zij een ongunstige koers of er komen ineens hoge kosten bij.

Credit Cards, reischeques

Op uw reis naar Turkije, kunt u uw creditcard gebruiken om te betalen voor de meeste aankopen: hotelkamers, huurauto’s, vliegtickets, luxe diners, en de meer substantiële souvenirs. De meest populaire kaart is VISA, gevolgd door Mastercard / Eurocard. AMERICAN EXPRESS kan men alleen gebruiken op de wat duurdere plekken. In luxe hotels worden ze vaak wel geaccepteerd. Informeer wel altijd eerst naar de mogelijkheid of u met een creditcard kunt betalen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Travellercheques kunt u bij alle banken snel en tegen relatief weinig kosten wisselen.

Betalen met euro’s in Turkije

Het is goed om er rekening me te houden dat men in de meeste plaatsen in Turkije niet met euro’s kan betalen. In sommige toeristische gebieden en grote steden is het soms mogelijk dat men met euro’s kan betalen, maar een zekerheid is dat niet. In veel toeristische plekken in Turkije, worden veel artikelen wel dubbel geprijsd in euro’s en lira, maar over het algemeen staan de prijzen alleen in het aantal lira. Het is dus handig om te weten hoeveel euro een lira waard is, zodat u een beetje weet wat u voor een product moet betalen. In sept 2014 was 1 euro ongeveer 3 Turkse lira en 1 Turkse lira ongeveer 33 eurocent.

Als u van plan bent om te gaan reizen buiten de grote steden en een bezoek wilt brengen aan de meer afgelegen gebieden van het land is het noodzakelijk om Lira’s bij u te hebben. Er zijn daar amper pinautomaten te vinden en winkeliers zijn terughoudend om Dollars of Euro’s te accepteren.