Praktische reistips voor Turkije


Hier zijn een aantal praktische tips om te genieten van een vakantie naar Turkije

Taal

Het Turks is de officiële taal, maar ook het Engels wordt over het algemeen in de belangrijkste toeristische gebieden begrepen en gesproken.

Gezondheid

  • Er zijn geen vaccinaties nodig voor reizen naar Turkije. Wel worden er twee vaccinaties aanbevolen door de GGD. Dit zijn Hepatitus A en DTP. Muggen kunnen wel irritant zijn midden in de zomer, maar malaria komt niet voor in Turkije.
  • Kraanwater drinken wordt niet aangeraden. Het meeste kraanwater in de grotere steden is gechloreerd. Het drinken van gebotteld water wordt aanbevolen.
  • Eten kopen van straatverkopers moet men met de nodige voorzichtigheid doen. Men neemt het in deze landen niet zo nauw met hygiëne en versheid.
  • De standaard van de gezondheidszorg is niet hoog in de ziekenhuizen, maar de particuliere gezondheidszorg kan in Turkije als goed worden bestempelt. Moderne faciliteiten worden geboden in privé-ziekenhuizen in Ankara en Istanbul.

Islam

Als men naar Turkije reist, moet men zeker in acht houden dat Turkije een islamitisch land is. Als toerist is het belangrijk hierdoor wel op kleding te letten als men bezienswaardigheden bezoekt. Zwemkleding is toegestaan op het strand, in de resorts of terwijl men op een boot zit, maar niet als men uitstapjes naar steden maakt of een bezoek aan een moskee wil brengen. Bij het bezoeken van moskeeën in Turkije, moeten schoenen worden achterlaten bij de ingang en moeten vrouwen hun hoofd bedekken met een sjaal en mogen geen blote benen en schouders tonen.
Als u uit eten gaat in een restaurant, gebruik dan uw gezond verstand en kleedt u netjes. Spek en andere varkensproducten zijn hier wat moeilijker te verkrijgen. Ook is alcohol niet overal te verkrijgen en soms erg duur.

Straatverkopers

Als u een bezoek brengt aan één van de toeristische gebieden van Turkije, dan zult u waarschijnlijk worden opgejaagd door mensen die u op straat iets proberen te verkopen zoals parfum, sjaals, Calvin Klein sokken. Ook kunnen ze proberen om u naar hun tapijt- of leer winkel of hun restaurant te krijgen. Vergeet niet, dat u niet verplicht om iets te kopen. Dus accepteer dit gedrag, het hoort immers bij deze cultuur en kijk een andere kant op om zodoende geen contact met de verkoper te maken.

Bedden

Of u nu kiest voor een budget accommodatie of een liefhebber bent van luxe hotels, houdt er rekening mee dat de meeste Turkse accommodaties geen boxsprings gebruiken en de matrassen vaak erg hard zijn.

Oordoppen

Als u een lichte slaper bent, is het verstandig om oordoppen mee te nemen naar Turkije. Naast de typische stadsgeluiden, die bijna overal in Turkije kunnen worden gehoord, kunt u ook ruw in uw slaap worden gestoord door de oproepen tot gebed uit de luidsprekers op de dichtstbijzijnde minaretten, vijf keer per dag.

Infrastructuur

Rond de grote stedelijke gebieden, zijn de wegen geasfalteerd en in goede staat. In landelijke gebieden, is de infrastructuur niet altijd goed onderhouden.
Het openbaar vervoer bestaat uit taxi’s, bussen, trams, dolmus (gedeelde taxi), en veerboten (in Istanbul). Spoor en lucht diensten verbinden de grote steden. De belangrijkste luchthavens voor lijnvluchten zijn gevestigd in Istanbul en Ankara.