Trein naar istanbul


trein naar istanbulMet de trein naar Istanbul, dat doet associaties opkomen met de bekende ‘Orient Express’! Een reis per trein naar Istanbul is een  onvergetelijke ervaring. Je reist dan met als doel het reizen zelf en niet alleen maar om op je bestemming aan te komen. Je doorkruist heel Europa en als je wil kan je zelfs je route onderbreken en de steden die op je route liggen verkennen. De snelste route met de trein naar Istanbul duurt ongeveer 60 uur, maar het kan dus langer duren, afhankelijk van of je onderweg tussenstops wil maken of niet.

Route

Eigenlijk is de route die de trein aflegt het eerste stuk altijd hetzelfde; je komt dan langs Hannover, München, Wenen en tot slot Boedapest. Vanaf Boedapest heb je dan twee keuzes. Ofwel je neemt de trein naar Belgrado en vervolgens Sofia en als laatste Istanbul. De tweede mogelijkheid vanaf Boedapest is op de lijn naar Boekarest stappen, daar vandaan zijn er internationale treinen naar Istanbul.

cerkezkoyNieuw spoor

In Istanbul wordt een nieuw treinstation en -spoor onder de zee door aangelegd. Hierdoor is het laatste deel van de reis het spoor gesloten en dat traject leg je dan af in vervangende bussen van het Spoor. Meestal is de laatste halte Cerkezköy, vanwaar het nog iets meer dan 100 kilometer is met de bus tot Istanbul.

Je treinreis boeken

Het loont de moeite om even op internet te snuffelen wat de goedkoopste mogelijkheden zijn om je treinticket(s) te boeken. Het eerste deel van het traject kan je een treinkaartje naar Wenen boeken (dat kost nog geen 30 euro) bij NS Internationaal. Voor het tweede deel van je reis is het slim om te kijken op de website van de Deutsche Bahn, deze heeft overigens ook Nederlandstalige pagina’s. Vul als eindbestemming Cerkezköy in.

Verder kan je ook op internet kijken wat de mogelijkheden zijn voor de ‘Orient Express’. Je kan vanuit Nederland dan met een aantal tussenstops met de trein naar Istanbul, om vervolgens met het vliegtuig weer terug naar Amsterdam te vliegen. Een andere mogelijkheid voor de terugreis is via Griekenland met trein en boot.

Visum

Let op! Vroeger was het mogelijk was het visum voor Turkije bij de grens met Bulgarije aan te schaffen. Sinds april 2014 is dit niet meer mogelijk en moet je dus VOORAF zelf het visum aanschaffen. Dit kan natuurlijk bij Turkijevisumonline.nl.