Bezienswaardigheden Istanbul


bezienswaardigheden istanbul

Istanbul, een bruisende wereldstad met een eeuwenlange, woelige geschiedenis. Eigenlijk is hier zoveel te zien, dat het teveel is om in 1 artikel allemaal te bespreken. Daarom hebben we ons hier beperkt tot de 10 belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van deze onvergetelijke stad aan de Bosporus.

Bezienswaardigheden Istanbul; bouwwerken

1. Topkapi Paleis

Dit paleis was lange tijd privé terrein van de Osmaanse sultans. Vandaag de dag is het een fraai museum, met binnentuinen, paviljoens en natuurlijk de harem, waar de vrouwen van de sultan leefden.

2. Sultan Ahmet of Blauwe Moskee

Sultan Ahmet I wilde in de 17e eeuw een moskee bouwen die mooier was dan de naastgelegen Aya Sofia. De moskee is met de ronde koepels en de minaretten typerend voor de skyline van Istanbul. Doordat de moskee helemaal aangekleed is met geglazuurde tegeltjes in verschillende kleuren en dan vooral blauw, wordt de moskee ook wel liefkozend de Blauwe Moskee genoemd.

3. Hagia Sofia of Aya Sofia

De Aya Sofia, is dus ouder dan de Blauwe Moskee. Het is een voormalige christelijk-orthodoxe kerk die eeuwen later, in 1453, getransformeerd werd tot moskee. Een indrukwekkend bouwwerk om te zien!

4. Hippodrome en Basilica Cisterne

Het Hippodrome is een Romeins stadion uit 330 waar behalve de twee enorme zuilen op het plein niet veel meer van over is. Maar eronder bevindt zich een enorm waterreservoir uit de 6e eeuw dat aangelegd werd in de vorm van prachtige zalen, om de stad en de omgeving tijdens belegeringen van schoon drinkwater te voorzien. Door de schitterende architectuur met zuilen en bogen wordt het ook wel  het Verzonken Paleis of de Cisterne Basiliek genoemd.

5. Moskee en Hamam van Süleyman

Prachtig voorbeeld van de Ottomaanse bouwkunst, tot stand gekomen onder Sultan Süleyman en zijn voorliefde voor mooie dingen. Mooie versierd met bloemmotieven en geometrische figuren en heel veel ramen. Je kan er ook heerlijk ontspannen in het bijbehorende badhuis.

Overige bezienswaardigheden Istanbul

6. Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum stamt uit 1891 en heeft een veelzijdige collectie; prachtige tegelvloeren, kunst, sarcofagen, en keramiek uit het Ottomaanse Rijk. Het belangrijkste stuk is  de sarcofaag van Alexander de Grote.

7. Museum van Turkse en Islamitische Kunst

Ook een bijzondere collectie; Turkse en Islamitische Kunst van de 8e eeuw tot begin 20e eeuw, toen het Ottomaanse Rijk ineenstortte. Veel tapijten, kalligrafieën, glas, porselein en fraai gedecoreerde korans.  Erg leuk om te bekijken zijn de nagebouwde onderkomens van verschillende bevolkingsgroepen.

8 & 9. Grote Bazaar en de Egyptische Bazaar

Een bezoek aan een echte bazaar mag natuurlijk niet ontbreken. De Kapal?çar??, oftewel de Overdekte Bazaar, is een explosie van ervaringen en indrukken en je hebt het gevoel te zijn teruggeworpen in de tijd. Snuffel tussen de talloze producten bij de kraampjes en kom even bij op een terrasje. Ook de Egyptische Bazaar is veelkleurig en vooral -geurig; je vindt er kruiden, specerijen, gedroogde vruchten, nootjes en nog veel meer.

10. Boottocht over de Bosporus

De omgeving en schitterende rivier zijn een bezienswaardigheid op zich. Beleef het vanaf het water en maak een boottocht!