Simit – Een van de meest verkochte snelle happen in Turkije

24 juni 2015

simit_752161

Simit is samen met Borek één van de meest verkochte snelle happen in Turkije. De meeste Turken eten deze sesam lekkernij bijna elke ochtend voor het ontbijt. In Turkije kun je deze ronde sesamstengels op elke hoek van de straat vinden. Vanaf zon opkomst tot zonsondergang, zie je mensen in de rij staan bij de Simitçi (de simit verkoper) voor het kopen van een echte simit.

cimg6541a
In Turkije wordt de simit gegeten als ontbijt, een bijgerecht of als tussendoortje, vaak met Turkse thee. Simit is zoiets als een bagel, een broodje met een gat erin, maar het is zachter van binnen, een beetje zoet, en bedekt met sesamzaadjes. Opmerkelijk krokant en bedekt met sesamzaad, is dit één van de meest heerlijke Turkse delicatessen.
Een geheim van de lekkere simit zit hem in het volgende; de simit laat men namelijk eerst weken in druivensuiker, waardoor het haar mooie donkere kleur krijgt.

Zelf maken

Simit is ook heel gemakkelijk om zelf te maken. Volg het onderstaande recept.

Ingrediënten;
1 kilo meel
20 gram verse gist
2 theelepels zout
5 eetlepels zonnebloemolie
400 ml warm water
100 ml (vloeibare) druivenmelasse (Turks: üzüm pekmezi)
100 ml water
100 gram witte sesamzaad

Hoe maken?

Pak een mengkom en voeg de meel, gist, zout en de zonnebloemolie toe. Meng het geheel goed door elkaar door kleine delen van het water toe te voegen. Kneedt het deeg tot een goede bol.

Als het deeg goed genoeg is, moet je het laten rijzen gedurende 10 minuten. In de tussentijd ga je het sapje maken wat er voor gaat zorgen dat de simit een mooie donkere kleur krijgt.

Hiervoor doe je het water en de druivenmelasse in een kom en roert dit goed door elkaar.

Pak het deeg en maak er vervolgens 20 langwerpige rollen van. ( als je 10 simits wilt hebben)

SONY DSC
Maak van 2 bolletjes lange deegslierten, waar je een mooie vlecht van maakt. De uiteinden van de vlecht breng je naar elkaar toe waardoor er een cirkel ontstaat. Maak een knoop in de beide uiteinden.

simit-knopen
Dompel de cirkel vervolgens in de druivenmelasse en druk het in de sesamzaadjes.

simit-pekmez-dompelen simit-sesam-dompelen
Leg de simits op de ovenplaat en plaats de plaat in de voorverwarmde oven op 200 graden. Bak de simits in ongeveer 20 minuten gaar. De bovenkant moet bruin zijn.

simit

Eet smakelijk!