Turkse thee

8 mei 2015

Çay (thee) wordt door Turken heel de dag en overal gedronken, zoals wij koffie drinken. Niet raki, de sterke anijsdrank, maar thee is de nationale drank van Turkije. Thee is een belangrijk onderdeel van de Turkse cultuur. De thee wordt aan de Oostkust van de Zwarte Zee in de bergen nabij Rize verbouwd. Dit is het regenachtigste en groenste gebied van Turkije.

karadeniz-07.07-p01-676

Thee drinken

Wanneer je Turkije bezoekt, kom je niet onder het thee drinken uit want het wordt je overal aangeboden. De naam çay komt van het woord cha, wat thee betekent in het Mandarijn (Chinees). Turkse thee is zwart en sterk en wordt gedronken uit een tulpvormig glaasje. Omdat deze thee zo vol van smaak is en te sterk is om te worden geserveerd in een groot theeglas, wordt het altijd in kleine Turkse glaasjes geserveerd.

220

Samowar

Om thee te bereiden gebruiken de Turken een samowar (Russisch voor zelfkoker) om de thee te zetten.

teapot

Dit is een grote dubbele waterketel, die bestaat uit een ketel, vaak van koper, met een kraantje, die je op het vuur kan plaatsen. Doordat er relatief weinig water in de ketel wordt gestopt, en veel theebladeren, krijg je een hele sterke thee.

Turkse thee zetten? Zo doe je dat?

Als eerste moet je er goed opletten dat echte Turkse thee in huis hebt! Dit moet zwarte (Turkse) thee zijn, bekende merken zijn: Filiz Cayi van Caykur, of ook: Mevlana.

11062012210829mevlana-goran-tee-ceylon-pure-leaf-tea-1kg-black-tea-4021209000116-1507-1000x1000-w11-12-78-76-0

De bereiding van Turkse thee gaat als volgt;

  • Vul de grootste ketel van de Samowar, met water,
  • Plaats de ketel op het fornuis,
  • De kleine ketel vul je met een grote hoeveelheid theebladeren en met maar een klein beetje water,
  • Deze ketel zet je vervolgens op de grote ketel,
  • Breng het water aan de kook en als het water kookt, zet je het gas wat lager,
  • Laat de thee op een klein vuurtje doorkoken. Hierdoor kan de thee goed trekken,
  • Wanneer je denkt dat de thee sterk genoeg is, schenk je de thee uit de kleine ketel in de tulpvormige theeglazen,
  • Met het water uit de grote ketel, kun je het glas aanvullen waardoor je in sterkte kunt variëren. Hoe meer thee, hoe sterker de smaak.

Officieel hoort er ook flink wat suiker in de thee. Dan is het echt een traditioneel kopje Turkse thee. De Turken zijn namelijk gewend veel suiker in koffie en thee te gebruiken. Let hierop als je Turkse thee bestelt. Geef altijd aan hoe zoet jij het wilt hebben.

549_turkish_tea

Probeer gewoon eens zo’n heerlijk kopje Çay!

Enjoy!