De Blue Evil Eye

23 maart 2015

Elk volk heeft een bijgeloof, waarvan sommige al duizenden jaren geleden zijn ontstaan. Door de geschiedenis heen heeft de mens vele vormen van talismannen ontworpen om onheil af te weren. Denk maar eens aan het pootje van een konijn. Dit is het meest voorkomende Europese voorbeeld van een talisman. In Turkije is dat de Nazar Boncugu oftewel Blue Evil Eye.

unnamed

De Turken hebben dit oog bedacht om zichzelf te beschermen tegen niet-zo-goed bedoelende mensen met hun  kwade ogen. Deze Turkse Evil Eye of de Nazar Boncugu, wat letterlijk betekent de ‘boze oog kraal “, is eigenlijk een kraal, die wordt gedragen om zich te beschermen tegen het kwaad. De steen is een samensmelting van gesmolten glas, ijzer, koper, water en zout. Deze bijzondere combinatie van mineralen en metalen wordt gezien als een schild dat zich kan wapenen tegen de krachten van het kwaad. Je komt het overal tegen in Turkije. In sieraden en gebruiksvoorwerpen.

modern-evil-eye-charms
Gebruiken de Turken het nog steeds als Talisman?

Het antwoord is simpel; ja. Bijna elke Turkse persoon heeft wel één of twee Blue Evil Eyes bij zich om mee te nemen en heeft er ook nog eens velen in huis. Turkse mannen bevestigen vaak een oog aan de voorkant van het huis of kantoor, of knopen er eentje om de hals van een pasgeboren kind.
Het maakt de Turk niet uit of het nou wel of niet werkt. Ze willen gewoon van die ogen hebben. Het voelt voor hen net als een kind dat zich vastklampt aan een comfortabele deken. Het (boze oog) biedt de Turk gemoedsrust.

images

De Nazar Boncugu is blauw van kleur en de eeuwenoude Anatolische overtuiging is dat het eigenlijk de blauwe kleur is, die zorgt voor de werkelijke afscherming en negatieve energie absorbeert. Veel mensen in veel mediterrane landen geloven vurig in de beschermende krachten van de kleur blauw. Dat is ook waarom je veel blauwe voordeuren van huizen ziet in deze mediterrane landen. Blauw weert boze geesten af.

58280

Er wordt gezegd dat wanneer een boos oog scheuren vertoont, het zijn werk van je te beschermen tegen het kwaad, heeft gedaan.

Dus neem een Evil Eye mee uit Turkije! Je weet maar nooit wat het voor je doet!