De Nazar

10 oktober 2014

nazarWanneer je in Turkije op vakantie bent dan zie je overal dit ‘blauwe oog’  voorbij komen. Dit blauwe oog wordt de Nazar genoemd. De Nazar komt niet alleen voor in Turkije maar in heel Midden-Oosten. Volgens het oriëntaanse volksgeloof zou de Nazar moet beschermen tegen ‘het boze oog’.

Het volksgeloof

Volgens het volksgeloof hebben mensen met blauwe ogen een ongeluk brengende blik in hun ogen. Daarom gingen mensen het ‘ blauwe oog’  dragen om de ‘boze blik’ af te wenden en terug te sturen naar degene die kwaad willen doen. Van de boze blik wordt gelooft dat het anderen mensen kan schaden en zelfs doden. Zwangere vrouwen, dieren en kinderen zijn het meest gevoelig voor de ‘boze blik’ volgens het volksgeloof. Naast dat het blauwe oog beschermt tegen het kwaad, brengt het amulet ook geluk.

De Nazar

De Nazar oftewel het blauwe oog is een amulet in de vorm van een druppel. Het amulet wordt vaak op de kleding bevestigd. Ook in de taxi’s en bussen is het amulet vaak terug te vinden. De Nazar wordt gemaakt over het algemeen gemaakt van gekleurd glas.

nazar kettingLeuk als souvenir

De Nazar is een echte aanrader om als souvenir mee naar huis te nemen of om als souvenir cadeau te geven. Het blauwe oog is er niet alleen als leuke sleutelhanger, maar heb je in veel verschillende vormen. Zo zijn er armbanden, ringen en kettingen te vinden waarbij het blauwe oog terugkomt maar ook in veel verschillende soorten textiel producten.