Centrum van Antalya


 

centrum van alanyaAntalya kent een lang en woelig verleden en in is onder het bewind geweest van achtereenvolgens de Grieken, Romeinen, de Byzantijnen, de Seljukken en als laatste de Ottomanen. Het historische centrum van Antalya, ook wel de Kaleici genoemd, is erg leuk om te bezoeken. Urenlang kan je wandelen door de wirwar van kleine straatjes met historische bouwwerken en dicht op elkaar gebouwde pittoreske huisjes. Er zijn (uiteraard) talloze souvenirwinkels en een paar fraaie moskeeën. Doordat de straatjes zo smal zijn, is er op veel plaatsen niet zoveel zon waardoor het er vaak heerlijk koel is. Overigens is Kaleici ook een prettige locatie voor je verblijf; er zijn een aantal kleine, maar charmante hotels en pensions waar je verrassend goede service en luxe krijgt. Accommodatie met een antiek randje; een stuk goedkoper en sfeervoller dan de grote hotels in de toeristenwijken!

Attaleia

Hoewel het gebied al langer bewoond werd, werd Antalya pas in de 2e eeuw  v.Chr. gesticht door Attalos II van Pergamon. De stad werd om de haven heen gebouwd en heette toen Attaleia. In de loop der eeuwen veranderde de naam in Adalia en nog later werd dat Antalya. De haven nam (en neemt) een belangrijke plaats in en vormde door de im- en export een grote bron van inkomsten. Tegenwoordig is Kaleici een beschermd gebied en er zijn strenge regels voor het behoud van de historische gebouwen. Je kan de Kaleici op een aantal plaatsen binnenkomen, maar de meest gebruikelijke, en ook de mooiste, is de historische Poort van Hadrian.

Archeologisch Museum

Net buiten het centrum van Antalya is het archeologische museum gevestigd. Je kan je er helemaal verdiepen in het interessante verleden van de stad. Er zijn stukken uit het eerste begin, uit de Paleolitische tijd, uit de Ottomaanse tijd en de hele periode daartussen.