Welke souvenirs kopen in Turkije?

22 maart 2015

De meeste mensen willen souvenirs mee naar huis nemen aan het eind van hun vakantie. Ze herinneren ons aan bestemmingen waar we hebben genoten en waar we verliefd op zijn geworden.

Het goede nieuws is dat als je in Turkije op vakantie bent geweest, je met heel veel souvenirs thuis kunt komen, want Turkije heeft veel soorten originele souvenirs die niet alleen een herinnering zullen zijn aan je reis, maar er ook nog eens geweldig uitzien om thuis als decoratie of gebruiksvoorwerp te hebben. Om je op je zoektocht naar Turkse souvenirs te inspireren, zijn hier vast vier ideetjes;

Het blauwe boze oog

evil-eye-middle-east-glass-tree-560x314

Overal waar je kijkt in Turkije; in woningen, kantoren, auto’s en bedrijven, hangt dit bijzondere blauwe oog. Veel Turken geloven dat dit boze oog kwade gedachten en personen weert. Een bijgeloof dat als zeer belangrijk wordt beschouwd in Turkije. Dit boze oog kan worden gekocht in vele vormen, waaronder sieraden, keramiek, sleutelhangers en snuisterijen.

Turks fruit

turkishdelight_4910

Iedereen die gek is op zoet, zal genieten van de smaak van Turks fruit. Deze zoete snack komt in een verscheidenheid aan smaken en maten voor in Turkije. Gemaakt van suiker en zetmeel, is het al sinds de Ottomaanse tijd, een aloude traditie. Je hoeft niet ver te zoeken om Turks fruit te kunnen kopen, want het wordt overal verkocht.

Kruiden

Turkish-spices

Na een paar dagen in Turkije, zal je al snel beseffen dat kruiden hier ook heel populair zijn. Dit is dan ook het meest opvallende in de Grote Bazaar van Istanbul, waar veel winkels, kruiden in grote bulkpartijen, verkopen aan lokale Turken. Een groot voorbeeld is verse saffraan. Kruiden meenemen naar huis, kan gemakkelijk en je zult altijd denken aan Turkije, bij het bereiden en eten van je maaltijden.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Een van de duurdere aankopen als souvenir uit Turkije, zijn de Turkse tapijten. Een Turks tapijt staat bekend om de kwaliteit en deskundigheid waarmee het gemaakt is. Turkse vrouwen spenderen vele maanden aan het maken van een tapijt. De symbolen op elk tapijt vertegenwoordigen lokale en traditionele overtuigingen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende tapijten, van de kleine gebedsmatten tot de enorme tapijten voor grote woonkamers.