Turkse koffie (Türk Kahvesi)

1 mei 2015

Turkse koffie (Türk Kahvesi) speelt een belangrijke rol in de Turkse samenleving. Dit was ook al het geval in het verleden. Er waren toen al koffiehuizen, waar landgenoten elkaar ontmoetten en onder het genot van een bakje koffie een gesprek voerden over politiek, religie, sociale en zelfs wetenschappelijke kwesties. Maar zelfs vandaag de dag, bijna 500 jaar nadat de koffie voor het eerst werd geïntroduceerd in Turkije, vervult het nog steeds een belangrijke rol in het Turkse sociale leven.

Turkse koffie
Turkse koffie is een typisch kopje koffie dat lijkt, zodra het geserveerd wordt op een espresso. Het is vooral beroemd door de manier waarop het wordt gemaakt. De Turkse koffie wordt gemaakt van hoogwaardige Arabische koffiebonen die, fijngemalen tot poeder, samen met koud water op een ibrik of Cesve worden verwarmd. Dat is een kannetje van messing of koper met daaraan een lange steel. Suiker wordt tijdens het verwarmen al toegevoegd.

Opwarmen
Wanneer de Turkse koffie warm genoeg is, wordt het uitgezet en opnieuw opgewarmd. Dit aan de kook brengen gebeurt in totaal drie keer waardoor er een goede schuimkraag kan verschijnen. Het is hierbij heel belangrijk om de koffie van het vuur te halen nog voordat het hard gaat koken. Er mogen geen ‘bubbels’ gaant koken. Als dit wel gebeurt zal de koffie namelijk bitter van smaak worden.

Wanneer de schuimkraag dik genoeg is, wordt het vanuit het koffiekannetje heel voorzichtig in een kopje gegoten.Als je dit te snel doet, verdwijnt het schuim!

koffie inschenken

 

Turkse koffie wordt altijd geserveerd in een demitasse kopje( een heel klein kopje) vergezeld van een glas water. De koffie blijft dan even een tijdje staan zodat het koffiedik naar de bodem kan zinken. Dit is een natuurlijke scheiding van koffiedik en drank. Melk of room worden nooit extra toegevoegd.

Koffiedrab

De koffiedrab wordt niet opgedronken. Hierdoor schijnt de Turkse koffie gezonder voor de mens te zijn en proef je de smaak van de koffie langer dan bij andere soorten koffie. Van deze koffie krijg je geen opgeblazen gevoel omdat de hoeveelheid koffie en dus ook de hoeveelheid cafeïne die men binnen krijgt, niet hoog is.

De koffiedrab wordt echter wel op een andere manier gebruikt, namelijk voor het koffiedik kijken. Dit is een eeuwenoude traditie waarbij het kopje wordt omgedraaid op een schoteltje, waarna de koffiedrab op het schoteltje ligt en er zich in het kopje figuren vormen. Een voorspeller kan daarmee de toekomst voorspellen. In de Turkse cultuur is dit koffiedik lezen zo onderhand verweven met de cultuur van het land.

fortunetelling-home
Probeer eens zo’n typische Turkse koffie. De geur van deze koffie, lijdt je zeker de goede weg naar koffiehuizen die deze traditionele koffie serveren.