Turks olie worstelen, een nationale sport in Turkije!

16 mei 2015

358163-950-635
Worstelen wordt al uitgeoefend in Turkije sinds 1640 en is een zeer populaire en traditionele sport. Het olie worstelen in Turkije is uniek en traditioneel. Olie worstelen wordt in Turkije Yagli gures genoemd. Elk jaar wordt in Edirne het Kirkpinar Güresleri georganiseerd. Dit is een van de oudste sportevenementen ter wereld.

Olie en Kispet

De naam olie worstelen doet echt zijn eer aan want voordat de worstelwedstrijd begint, smeren de deelnemers zich helemaal in met olie. Hierdoor worden de lichamen van de worstelaars zo glad als een aal.

yagli-620x330

Ook is er een dresscode – de worstelaars (Pehlivan) moeten namelijk een speciaal gemaakte broek (kispet) dragen, die oorspronkelijk gemaakt was van de huid van een waterbuffel en ongeveer dertien kilo weegt. Tegenwoordig kan de broek ook van kalfsleer zijn gemaakt omdat de waterbuffel niet meer zo veel voorkomt in Turkije.

kispet

Hoe gaat olie worstelen in zijn werk?

Bij het olie worstelen is het de bedoeling dat de worstelaar punten verdient door de hand door de broek van de tegenstander te krijgen en zodoende de controle over de tegenstander heeft veroverd. Een worstelaar heeft de wedstrijd verloren op het moment, dat de borstkas in de richting van de hemel wijst en de worstelaar volledig op zijn rug ligt of als de worstelaar valt. Als er na een half uur van worstelen geen winnaar, dan wordt de wedstrijd automatisch verlengd, net zo lang tot er een winnaar uit het gevecht naar voren komt.

enhanced-buzz-31828-1384368629-26

Jaarlijks olie worstel toernooi

In Turkije wordt al sinds 650 jaar een grootst olie worstel toernooi gehouden in Kirkpinar, dat ligt in de buurt van Edirne. Dit evenement speelt zich altijd af in de maanden juni en juli en duurt drie dagen lang. De zon is dan erg heet en de gevechten duren soms erg lang. De winnaar van dit toernooi mag zichzelf een jaar lang beste olie worstelaar van het land noemen en krijgt daarnaast een gordel van 24 karaats goud die 1,5 kg weegt.

kirkpinar

Op de erfgoedlijst

De UNESCO heeft in haar onmetelijke wijsheid besloten het Turkse olie worstelen, op de ‘erfgoedlijst van ongrijpbare culturele fenomenen des mensheid’ te plaatsen. Zonder meer een reden om deze sport eens te bekijken als je een bezoek brengt aan Turkije.