Turks IJs – Ook een specialiteit die je niet verwacht!

30 juni 2015

De Turkse keuken is geweldig en biedt jou als bezoeker de mogelijkheid om vele nieuwe smaken uit te proberen. De Turkse keuken wordt alom geprezen om haar diversiteit. Een culinair hoogstandje om ook eens te proberen is het traditionele Turkse ijs. Beïnvloed door de Ottomanen, is dit sneeuwwitte, enigszins taaie ijs, namelijk erg populair in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

turks ijs
Turks IJs

Het Turkse ijs heet Dondurma in het Turks. Traditional Turkse ijs is taai, dik en heeft een elastische textuur. De bijzondere textuur en smaak maakt dat dit ijs totaal anders is dan al het andere ijs in de wereld. Turks ijs heeft een elastische textuur en dankt haar mooie smaak aan de salepwortel; een poeder dat wordt gewonnen uit knollen van bepaalde orchideeënsoorten.

screenshot
Dat het ijs taai is komt door toevoeging van een hars genaamd mastiek. Hierdoor is het mogelijk om op het ijs te kauwen. Het ijs is zo stevig dat je niet verbaast moet zijn als je Turken dit ijs ziet eten met een mes en vork. Ook hoef jij je bij het eten van dit ijs niet echt zorgen te maken over het snel smelten van het ijs, want het Turkse ijs smelt namelijk niet gemakkelijk.

ijsmaken recept
De regio Kahramanmaraş wordt vaak aangeduid als de hoofdstad van ijs in Turkije. Ook bekend als Maraş en Turks ijs is dus ook wel bekend als Maraş Ice Cream.

Prachtige ijscomannen in Istanbul

ijscoman turkije
Vooral in Istanbul, wordt het traditionele Maraş ijs verkocht door straatverkopers. Zij dragen speciale kostuums uit het Kahramanmaraş gebied. Zij maken er een show van om hun ijs te verkopen. Ze draaien het ijs op lange ijzeren peddels heen en weer en kunnen klanten (slachtoffers) laten geloven dat het ijs aan hen wordt gegeven, terwijl de straatverkoper het op het laatste moment snel weer wegtrekt om de koper heerlijk in verlegenheid te brengen! Turkse Dondurma is steviger dan andere ijssoorten waardoor het gemakkelijker is om ook nog eens het hele ijsje te draaien zonder dat er ijs uit de hoorntjes valt. Dit doet de ijsverkoper dan ook vaak waardoor het een hilarisch schouwspel wordt. Een leuke vorm van entertainment wat het slachtoffer op het eind natuurlijk wel zijn bevroren prijs oplevert. Een authentieke Turkse ijs ervaring.

ijsje turkije