Saklikent National Park en canyon

30 mei 2015

Saklikent-gorge

Saklikent National Park is gelegen in Fethiye – Mugla. Saklikent betekent ‘geheime stad’ in het Turks. En ligt op ongeveer 40 km ten oosten van Fethiye en ten noorden van Kas. Vanuit het zuiden, is het nationaal park toegankelijk via de Kalkan – Yesilova weg die leidt naar het dorp Palamut en vanuit het noorden via de Kemer weg. Een kleine entree wordt gevraagd bij de ingang.

Saklikent_006
Saklikent is een Canyon die ongelooflijk mooi en mystiek is. Deze 18 kilometer lange ravijn is 300 meter steil en 100 meter diep en is gevormd door smeltwater van de Taygetos en de Kocakay rivier en onder in de kloof stroomt het water naar de Xanthos-rivier. Na de Verdon in Frankrijk en Vikos in Griekenland, wordt het beschouwd als de derde langste canyon in Europa. Het gebeid rondom de canyon is rijk aan flora en fauna, met steile hellingen en verbazingwekkende dieptes om te observeren.

dcf5b0f5f11373ee8ee9659550842b23
De Saklikent Gorge is ook wel bekend als “Hidden Valley” of The Lost City. De bossen in dit gebied bestaan voornamelijk uit zee-dennen, zwarte dennen en cederbomen. Een pittoresk en spectaculair landschap. Het water van de rivier is zelfs in de zomer koud, omdat de zon hier niet goed door kan dringen. Het is mogelijk om door het water te lopen, soms via zwevende houten platforms om zestien grotten uit de Romeinse tijd te bezoeken. Je voelt je op een andere planeet in het water tussen de hoge rotsen. De zomer is de beste tijd om de Saklikent Gorge te bezoeken omdat dan ook al de sneeuw uit het Taurus gebergte is gesmolten.

1   saklikent-canyon

De eerste twee kilometer van de canyon kun je lopen met kinderen. Als je vervolgens de canyon dieper in wil, dan volgen er meer obstakels en wordt het gevaarlijker voor kinderen. Zo moet je met behulp van touwen klimmen om wanden op te komen en moet je ook af en toe door stromend water tot aan middel, waardoor je kleren en schoenen nat worden.

Overnachten in Saklikent Canyon

Er zijn boomhutten en nomaden tenten en enkele motels om te overnachten in dit gebied. Kamperen is toegestaan in specifieke gebieden. Wil je hier niet overnachten dan zijn de dichtstbijzijnde accommodaties in de steden van Fethiye of Kas.

13945158    13945001
Saklikent National Park is echt een bezoek waard. Dus ben je in de buurt, ga er dan beslist kijken! De moeite waard zijn ook de leuke vlonders waar barretjes hun drankjes aanbieden. Heel idylisch boven het water, genieten van je drankje.

 

saklikent2