Het Turkse Bad ( de Hamam)

7 april 2015

Een van de vele dingen die je zeker een keertje moet doen tijdens je vakantie in Turkije is het brengen van een bezoek aan de Turkse Hamam.

turkishbath

Veel 5 sterren hotels in Turkije hebben een Turks bad opgenomen in spa van hun hotel, maar de echte traditionele ervaring kun je het besten krijgen door in een stad of dorp naar een Turkse Hamam te gaan.

Wat is een Hamam?

Een heleboel mensen denken dat een Hamam hetzelfde is als een sauna, maar deze mensen vergeten hierbij een belangrijk deel van de Hamam dat echt anders is dan in een sauna. Te weten het schrobben van het lichaam. Hierbij zal een masseur je van top tot teen inwrijven met een bepaalde soort zeep die uit een zak komt.

 

hammam7112012_2_innerbig

Vervolgens wordt je met een kese (peelinghandschoen) geschrobd.

galatasaray_hammam

Hierdoor zullen dode huidcellen( die lijken op rubberen krullen) worden verwijderd en wordt tegelijkertijd de doorbloeding van het bindweefsel gestimuleerd. Na deze behandeling zal je huid heerlijk zacht en glad aanvoelen.

Tip

Het is niet verstandig om aan het eind van je vakantie naar een Turks bad te gaan, omdat je mooi gebruinde huid dan wordt gescrubd en je huid weer nieuw is. Nieuwe huid is kleur verloren en is daarnaast niet gewend aan de zon, waardoor je zelfs aan het eind van je vakantie de kans loopt om te verbranden.

Nog meer wetenswaardigheden

  • Het Turks bad mag je betreden met zwemkleding. Het hoeft dus niet naakt.
  • In het midden van de warme en vochtige hamamruimte, ( een warme omgeving waarin je door de aangename temperatuur een aardig poosje kunt verblijven), bevindt zich een grote marmeren plaat en aan de buitenkanten van dit gebied bevinden zich plaatsen om te zitten, met kranen die koud water geven. Wanneer je het bijvoorbeeld te warm krijgt, kun je een kom pakken en gaan zitten bij de kranen en je zelf onderdompelen met koud water. hamam2
  • Na 20 tot 40 minuten te hebben gezeten in de hamamruimte moet je van het personeel gaan liggen op de verwarmde steen. Je lichaam wordt ingezeept met zeep die in een speciale zak zit. Dit gebeurt door middel van massage. Dan komt de peelinghandschoen in beeld die je huid zal scrubben. Het geheel geeft een zeer ontspannend gevoel. Tot slot kun je heerlijk afdouchen en nog even een drankje drinken in de relaxruimte.
  • Tot slot nog een tip. Het is verstandig om na het bezoek aan een Hamam, geen andere uitstapjes meer te plannen. Een Hamam laat je totaal relaxen en het enige wat je daarna erg graag wilt gaan doen is slapen!

Een bezoek aan de Hamam is een weldaad voor lichaam en geest!!