Heerlijke Turkse Baklava

23 maart 2015

Tijdens je verblijf aan Turkije is het zeer waarschijnlijk dat je een keertje Baklava te eten krijgt. En krijg je het niet voorgeschoteld, dan moet je het echt zelf eens proberen want ik denk dat iedereen ten minste eenmaal Baklava, in zijn leven moet hebben geproefd. Deze zoete en heerlijke traktatie wordt vaak beschouwd als het “nationale dessert” van een groot deel van Turkije.

baklava-640x420

 Wat is Baklava?

De Turken houden van veel zoetigheid zoals taarten, gebak en desserts. De Turkse Baklava is ook zo’n zoete lekkernij die als dessert wordt gegeten en ook op speciale dagen zoals tijdens Ramadan of feesten. Baklava wordt vaak na het avondeten geserveerd met iets om de zoete smaak ietwat te neutraliseren, vaak is dit een sterke, Turkse koffie of een bolletje ijs (niet te zoet).

Hoe wordt Baklava gemaakt?

Baklava wordt gemaakt met behulp van filodeeg en gesmolten boter, dat vervolgens wordt gevuld met een mengsel van gehakte ( pistache of wal-) noten. Ook worden er vaak nog kruiden als kruidnagel en kaneel toegevoegd. De frisse en zoete smaak van Baklava komt door de toevoeging van vanillesuiker, citroenrasp of sinaasappelrasp.
Na het bakken wordt het gesneden in een vorm en wordt er een mengsel van suiker met honing of siroop overheen gegoten voor de echte, zoete smaak. Dit moet even intrekken, alvorens het kan worden geserveerd.

original

Niet te veel

Er zijn maar weinig mensen die baklava niet lekker vinden. Het kan ook niet anders want het is heel zoet en dat is nou precies waar wij mensen gek op zijn. Omdat Baklava zo zoet is, is het aan te raden er maar een klein stukje van te nemen omdat deze lekkernij wel erg machtig (maar ook erg lekker!) is.
In elke Turkse patisserie, supermarkt en huishouden, kom je eindeloze variaties aan gemaakte baklava tegen. Turkije is echt een baklava-paradijs. Proef het eens!
Enjoy!