Grand Bazaar in Istanbul

25 april 2015

kapalıçarşı2
De grootste en beroemdste bazaar van Istanbul is de Grand Bazaar of in het Turks Kapalıçarşı. Het is één van de grootste overdekte markten ter wereld, met 60 straten en 5.000 winkels, trekt deze markt zo’n 250.000 tot 400.000 bezoekers per dag. De Grand Bazaar staat bekend om de sieraden, met de hand beschilderde keramiek, tapijten, borduurwerk, kruiden en antiekwinkels. Deze bazaar staat garant voor uren winkelplezier. En onthoud de prijs die de handelaar vraagt, is traditioneel te veel. Afbieden is dus een must!

Grand-Bazaar-Istanbul-Photo1
De bazaar dateert al uit halverwege de 15e eeuw en bestaat uit duizenden winkeltjes in nauwe straatjes, die een waar labyrint vormen en het wordt gekenmerkt door twee gekoepelde gebouwen, waarvan de eerste gebouwd is tussen 1455 en 1461 in opdracht van Sultan Mehmed de Veroveraar. De markt is in de zestiende eeuw enorm uitgebreid onder het bewind van Sultan Suleiman de Verhevene en onderging in 1894 een grote renovatie als gevolg van een aardbeving.

De bazaar is via verschillende poorten te bereiken en is opgedeeld in sectoren.

images

 

Elke sector kent zijn eigen specialiteit. Zo is er een goud en zilver sector, een leer en denim sector, een antiek en tapijten sector, een textiel sector, een souvenir sector en een sector met huishoudelijke spullen.
Tussen de winkeltjes zijn ook leuke restaurantjes en cafés te vinden.

De Grand Bazaar is te vinden in de wijk Eminönü in het oude Europese gedeelte. De tram stopt er voor de deur. De bazaar is geopend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur en tijdens feestdagen. De bazaar is op zondag gesloten.

Grand-Bazaar-815x459
Als je eens een geweldige sfeermaker wilt bezoeken en eens wilt proeven van een totaal andere cultuur dan je gewend bent, dan moet je echt een bezoek brengen aan de Grand Bazaar, zelfs als je niets wil kopen, is het een heerlijke plek om te bezoeken.