Feesten en evenementen in Turkije

15 september 2014

Wie naar Turkije op vakantie gaat wil natuurlijk wel een beetje op de hoogte zijn van de feesten en evenementen. Misschien vindt er wel een leuk festival plaats precies op het moment als jij in Turkije bent.

In Turkije worden veel verschillende soorten feesten georganiseerd. Er zijn religieuze feesten maar ook speciale festivals. De religieuze feesten vinden iedere keer op een andere datum plaats omdat de moslims de kalender aanhouden van 354 dagen in een jaar. De belangrijkste islamitische feesten zijn: het suikerfeest en het offerfeest.

Suiker- en offerfeest

suikerfeestHet suikerfeest, kent waarschijnlijk iedereen wel. Het suikerfeest is de afsluiting van de Ramadan. Na 30 dagen niet overdag gegeten te hebben, wordt dit uitgebreid gevierd. Het offerfeest duurt maar liefst 3 dagen en wordt gevierd op de tiende dag van de twaalfde maand (volgens de islamitische kalender). Ieder moslim (die er geld voor heeft) slacht op de eerste dag van het feest een schaap. Dit feest wordt gevierd om te herinneren dat Abraham gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah.

Festivals

Bijna iedere maand in Turkije vindt er wel een festival plaats. De festivals worden per maand omschreven.

Januari: In de maand januari vind Selcuk (vlakbij Efeze) de kamelengevechten plaats. De bedoeling is dat de kameel de andere kamelen omwerpt. Het kameel dat alle kamelen heeft omgeworpen is de winnaar. Naast de kamelengevechten zijn er ook talloze andere activiteiten rondom dit festival.

Maart: In de plaats Izmir vindt in de eerste week van maart het European Jazz Festival plaats.

April/Mei: In deze tijd vind in Istanbul het internationaal fimfestival plaats. Bij de festival wordt door een internationale jury de ‘ Golden Tulip’  award uitgereikt. Daarnaast is er iets later in de maand ook het internationaal theaterfestival. Dit festival is ook te bezoeken in Istanbul.

Juni: In het oude antieke theater in de stad Aspendos is in de maand juni het offer- en balletfestival.

Juli: Aan de Bulgaarse grens in de stad Kirkpinar Güresleri, vinden de traditionele ringgevechten plaats.

September: Wanneer je geinteresseerd bent in kunst dan moet je een keer bij de kunstexpositie in Istanbul zijn geweest. Dit is op dit moment één van de belangrijkste kunstexposities in Europa.

November: Efes Pilsen Bluefestival. Dit festival vind ook plaats in Istanbul

Bijzonder evenement

olieworstelenEen zeer belangrijke sport in Turkije is olieworstelen. Sinds 1362 wordt in Edirne ieder jaar het olieworstelen toernooi gehouden. Dit is één van de oudste sportevenementen in de wereld. Bij olieworstelen worden de deelnemers voor de wedstrijd helemaal ingesmeerd met olie, daarbij moet er ook speciale kleding worden gedragen. De speciale kleding is een broek gemaakt van waterbuffellhuid en weegt maar liefst 13 kilo. Verder dragen de deelnemers geen shirt. De worstelaar heeft de wedstrijd verloren wanneer de borstkas in de richting van de hemel wijst of als de worstelaar valt. Het toernooi vind in juli plaats.

Officiële feestdagen

1 januari:       Nieuwjaarsdag

23 april:         Feest van de nationale soevereiniteit en dag van de kinderen

19 mei:           Herdenkingsdag Atatürk en jeugd en sportdag

30 augustus: Feest aan het eind van de onafhankelijkheidsoorlog in 1922

29 oktober:    Oprichtingsdag van de Turkse Republiek in 1923