Duiken in Turkije

25 mei 2015

Duiken Turkije

Als je het leuk vindt om te duiken dan zijn er in Turkije veel mooie plekken te vinden om te duiken. Aan de kusten van Turkije heb je een verscheidenheid aan onderwater plekken die de moeite waard zijn voor duikliefhebbers. De onderwaterwereld bij Turkije herbergt vele culturele en historische schatten zoals koud water grotten, gezonken schepen en oorlogsvliegtuigen tot de overblijfselen van verzonken steden. Bij vrijwel alle badplaatsen langs de kust zijn duikfaciliteiten te vinden, waaronder professionele duikscholen waar PADI-cursussen worden aangeboden voor alle niveaus. Zowel voor de beginnende als de wat meer ervaren duiker zijn er voldoende mogelijkheden.

Hieronder een beschrijving van enkele mooie duikplekken in Turkije.

Antalya

Rond Antalya zijn een aantal interessante duikplekken te vinden. Zo ligt er op 1 kilometer afstand van Antalya ‘s jachthaven een Frans militaire transportschip de San Didier. Dit 70 meter lange schip ligt op een diepte van 18 tot 34 meter. Voor een duik naar het schip is wel speciale toestemming nodig van de Antalya Government en de Marine Police Department.

scuba-diving2

Ten westen van Antalya liggen de resten van een vrachtschip wat hier op de klippen is gelopen. Onderzoek in 1960 toonde aan dat het schip dateert uit 1300 v.C. Ten oosten van Antalya ligt Hadley’s Harem, dit is een Amerikaanse B-24 bommenwerper. Na een missie keerde de B-24 terug naar zijn basis op Cyprus maar werd neergeschoten. Ook voor deze duik is speciale toestemming nodig.

sualti-dunyasi

Kas

Kas behoort tot de top duiklocaties van Turkije en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Zowel voor beginnende als gevorderde duikers. Hier zwemmen haaien, tonijn, roggen en misschien zelfs wel grote zeeschildpadden.

apollo_3

Op 9 km afstand van de kust van Kas kun je duiken naar de overblijfselen van een vrachtschip uit de 14de eeuw v. C. en een Italiaans vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog.

n_56968_1

Marmaris

In de baai van Marmaris zijn ook veel mooie duiklocaties te vinden. Zo kun je ligt op een diepte van 24 meter naar een 800 jaar oud Ottomaans wrak duiken en zijn er verschillende onderwater-grotten, te vinden.

Santorini_attr_8

Bodrum

Bij Bodrum zijn twee koraalriffen te vinden waar je prachtig kunt duiken. De ‘Big Reef’ en bij het wrak van het 37 meter lange marineschip TCG Pinar I.

batik_erhan-16s669s
Fethiye

Dit is een uitzonderlijk mooie plek om te duiken. Er zijn verschillende duikplekken van ondiepe baaien tot kleine riffen en grotten, enorme muren en onderwatertunnels. De populairste duikplek is Dalyan Bay, waar veel verschillende soorten vissen leven. De mooiste duikspot van Fethiye is Afkule Wall, met kleurrijk koraal en een bijzondere grot.

WHA_diving

En er zijn nog veel meer mooie plekken om te duiken in Turkije. En bedenk altijd, als je gaat duiken in Turkije… Vergeet niet je visum aan te vragen ;)!