De Turkse drank Raki

3 april 2015

Als je een aantal Turkse gewoonten en tradities wilt proberen als je op vakantie bent in Turkije, dan is het ook leuk om een glas Raki te drinken. Dit is de officiële nationale alcoholische drank van Turkije. De bijnaam voor Raki is aslan sütü, “leeuwenmelk” omdat het traditioneel wordt gedronken met water en ijs en erg lijkt op een glas melk.

da28351e5bd72ce41763276e056bde45-d3dzdhj
Het smaakt naar de Griekse equivalent Ouzo en wordt op grote schaal geconsumeerd in Turkije ondanks de hoge prijsstijgingen in de afgelopen jaren. Raki heeft een subtiele smaak van anijs en het kan verleidelijk zijn om de hele fles te drinken, maar voordat je glas na glas gaat drinken, wees je er wel van bewust dat het alcoholgehalte 40% is. De Turken zeggen dat als je de volgende ochtend een kater hebt van de Raki, je gewoon nog een glaasje moet drinken. Je voelt je dan weer zo fit als een hoentje.

rakı_rakı_keyifli_bir_içkidir_veya_keyifli_kişinin_içkisidir_.
Waarvan gemaakt?

Raki wordt gemaakt van verschillende soorten fruit, dit verschilt overigens wel per regio, maar druiven, vijgen en pruimen zijn de meest gebruikte soorten. In Turkije wordt Raki vooral gedronken met ceremonies, tradities en gewoon voor de gezelligheid of het plezier. Het is bijna altijd met vrienden en veel lekker eten.

Toasting
Wanneer drinken Turken raki?

Onder het genot van rakı en het heerlijk eten van een meze, met een goed gesprek, veel humor, en veel gezelligheid wordt vaak een glas raki geheven op de gezondheid van je metgezellen ‘(Afiyet olsun!) En ook wordt er geproost op de welvaart (Şerefinize). Deze laatste uiting ( spreek uit ;Sheh-REHF-ee-nee-ZEH, is een toast die je overal hoort in Turkije en die je als buitenlandse gast ook goed kunt meedoen.

raki
Hoe Raki drinken?

De manier om Raki te drinken is als volgt; drink dit drankje vooral langzaam en voorzichtig! Bij het maken van dit drankje ga je als volgt te werk; begin je met een leeg glas, voeg de raki toe en dan het water en op het laatste pas het ijs. ( Als je ijs namelijk als eerste toevoegt, verpest het de smaak van de drank!).

2
Probeer het ook eens. Je weet maar nooit, het kan ook jouw favoriete drankje worden!