De meest magische brug van Istanbul: De Galatabrug!

8 juni 2015

Galata Brug
Wil je Istanbul op en top ervaren, dan moet je zeker over haar meest magische brug lopen tijdens de zonsondergang. Geniet van de krijsende meeuwen, de moskeeën bovenop de zeven heuvels van de stad die zich aftekenen tegen een zacht rood-roze hemel en ruik tegelijk de geur van appel tabak dat uit de cafés onder de brug, je neus inwaait. Alles bij elkaar geeft dat een aparte en rustige sfeer.

vissen galata brug

De Galatabrug (in het Turks Galata Köprüsü) is een brug over de Gouden Hoorn die de wijken Eminönü (west) en Galata (oost) van de Turkse stad Istanbul met elkaar verbindt. De brug is tevens de verbinding van de oude stad met de nieuwe Istanbul.Overdag draagt de brug een constante stroom van verkeer wat naar de twee wijken toe wil, gooien vissers hun lijnen uit vanaf de brug en staan er verschillende straatverkopers met hun kraampjes vol simits ( sesam ringen). Verder vetrekken veel rondvaartboten naast de Galatabrug.De brug is vooral bekend door de vele vissers, die vooral in de zomermaanden hun vers gevangen vis, meteen bakken en verkopen.

Oude foto van de brug

De Galatabrug is in totaal 5 keer gebouwd. De eerste brug stamt uit 1845. Deze werd in 1863 vervangen door een tweede houten brug en in 1870 door een derde brug. De vierde werd door brand verwoest en de huidige brug stamt uit 1994. De brug werd gerestaureerd tot de ijzeren constructie die het nu heeft. In vroeger tijden heeft zelfs Leonardo da Vinci al eens een ontwerp voor de brug gemaakt en men heeft zelfs Michelangelo geprobeerd te interesseren in een ontwerp.

uitzicht galatabrug istanbul   galatabrug

De brug heeft twee verdiepingen en is de langste basculebrug ter wereld met een totale lengte van 466 m en een breedte van 80 m. Het wegdek is 42 m breed en heeft 3 rijbanen en een tramverbinding. Op de onderste verdieping van de brug bevinden zich veel (vis)restaurants. Hier kun je goed vis eten en maak je de vissers op de brug van de andere kant mee. Zo takelen deze vissers af en toe 1 of een paar visjes tegelijk naar boven voor je neus.