De Dolmus in Turkije

14 januari 2015

dolmus 1Voor iedereen die wel eens in Turkije op vakantie is geweest kan de Dolmus niet zijn ontgaan. Wanneer je namelijk met het openbaar vervoer reist dan is de Dolmus in Turkije veruit de beste oplossing. Natuurlijk kan je ook met de taxi jezelf vervoeren maar dat is vele malen duurder en een reisje met de Dolmus is een echte beleving, die je niet mag missen. Ben je nog niet eerder in Turkije op vakantie geweest dan zullen wij je hier er alles over vertellen. Want enige tips en tricks voor het reizen met de Dolmus kan zeker geen kwaad.

Wat is een Dolmus?

De Dolmus is een klein mini busje en de letterlijke vertaling van Dolmus in het Nederlands luidt ‘ volgepakte bus’. In principe biedt het busje plaatst voor 12 personen maar de vertaling van Dolmus doet al vermoeden dat dit er vaker meer zijn. De Dolmus vindt je niet in heel Turkije maar alleen in de grote steden als: Ankara, Alanya, Bodrum, Izmir, Side. De mini busjes rijden een vaste route van korte afstanden. Een busritje in een Dolmus duurt meestal nooit langer dan een half uur. Indien je grotere afstanden wilt overbruggen dan zal je gewoon moeten reizen met een touringbus.

inside dolmusHoe werkt de Dolmus?

Iedereen kan eigenlijk instappen in de Dolmus. Je steekt gewoon even je hand op en de Dolmus stopt voor je neus. Op de voorruit van de Dolmus zie je welke eindbestemming het busje heeft. Het reizen met de Dolmus is erg goedkoop maar je het betalen van een buskaartje gaat anders dan dat wij in Nederland gewend zijn. Je stapt namelijk niet aan de voorkant in, maar aan de zijkant. Aangezien de busjes vaak te vol zijn, wordt het verschuldigde geld van achter naar voren doorgegeven door de mensen die ook in dit busje zitten. Vervolgens wordt de bestemming ook even genoemd en je zult de buschauffeur maar moeten vertrouwen dat het allemaal goed dat. In bijna alle gevallen gaat dit ook altijd goed. Lekker chaotisch allemaal, maar ook erg leuk om mee te maken. Mocht de zitplaatsen in de Dolmus vol zijn dan zal je merken dat de mannen altijd hun plek afstaan aan de vrouwen. De vrouwen in Turkije vinden dit ook de normaalste zaak in wereld. Hier kunnen de Nederlandse mannen dus nog een voorbeeld aan nemen. Wanneer je uit stappen roep je gewoon stop, want in het busje bevinden zich geen stopknoppen, zoals wij die in Nederland kennen. Je kunt stop ook in het Turkse roepen en dan zeg je : dur.