De Apollo tempel in Didim

2 juni 2015

De gigantische Apollo tempel in Didim is een van de meest indrukwekkende heiligdommen van Turkije. De grootte van de zuilen is indrukwekkend en doet denken aan enorme Egyptische monumenten.

apollo temple
Bij de ingang van de badplaats Didim, liggen de historische ruïnes van de tempel van Apollo. Het Griekse woord didyma betekent tweeling, wat waarschijnlijk wijst op twee tempels; een voor Apollo en een voor Artemis.

Temple of Apollo

De enorme witte marmeren tempel is gewoon geweldig om te bekijken. Oorspronkelijk moet de tempel enorme afmetingen hebben gehad. Zo hebben er 120 zuilen op de veranda gestaan waar nu nog een aantal zuilen van overeind staan en sommige daarvan fraai zijn bewerkt.

Didim
De tempel die je vandaag de dag ziet, is niet de oorspronkelijke tempel zoals in de oudheid gebouwd want een aardbeving heeft de tempel geruïneerd. Kort na de aardbeving begon men gelijk aan de wederopbouw, voornamelijk onder toezicht van Alexander de Grote, maar de tempel werd nooit volledig afgewerkt. Er is meer dan honderden jaren aan gebouwd en iedere keer werd er aan begonnen en ook weer gestopt. De komst van het Christendom en de verspreiding hiervan maakte een einde aan de afbouwen van de tempel. Historici vermoeden dat als de bouw van de tempel ooit was afgekomen, het zijn tegenhanger; het orakel van Delphi in Griekenland, zeker zou evenaren.
Deze Apollo tempel is een zeer fotogenieke plek. Het mystieke hoofd van Medusa met slangen, wordt hier het meest gefotografeerd. Medusa was in de Griekse mythologie een van de drie Gorgonen, een soort van vrouwelijk monster. Volgens de mythologie veranderde iedereen die Medusa aan keek ter plekke in steen.

medusa gezicht
Wil je de mooiste foto’s maken van deze resten van de tempel van Apollo, dan is het aan te bevelen om de tempel te verkennen in de late namiddag. De zon vormt dan bijzonder mooie, warme kleuren op de restanten van de tempel.
Het bijzondere van de Tempel van Apollo is, dat dit een bezienswaardigheid is, waar de toeristen nog niet massaal op afkomen. Het is wel zo prettig om eens een keer in alle rust een historische bezienswaardigheid te bezoeken die ook nog eens echt de moeite waard is.

ruine