Dalyan modderbaden en zwavel baden

10 mei 2015

Dalyan ligt aan de Dalyan çayı (rivier) tussen de Middellandse Zee en het Köyceğiz meer.

dalyan turkije

Het gebied rondom Dalyan is een beschermd natuurgebied. Dit komt met name vanwege het feit dat verschillende schildpadsoorten waaronder de Careta Careta dikkopschildpad, hun eieren op het strand leggen, waardoor delen van het strand afgezet kunnen zijn.
De omgeving van Dalyan is een waar paradijs waarvan er nog weinig op deze aarde te vinden zijn, een gebied van natuurlijke schoonheid en rust. Het is daarom ook zo dat je hier geen hoogbouw en massa’s hotels zal vinden. Wel vind je er oude stadsmuren en rots graven van de oude stad Kaunos.

lycian16

Het Sultaniye Thermal Bad en modderbaden.

Naast al deze bezienswaardigheden, is Dalyan ook de thuisbasis van een unieke attractie – de beroemde modderbaden en zwavel warmwaterbronnen. Er zijn een modderpoel en diverse thermale baden om uit te kiezen – met verschillende temperaturen, buiten of binnen gevestigd, afzonderlijk voor vrouwen en mannen.

Dalyan-Camur-Banyosu
Het zijn therapeutische hete bronnen. Het water is 40 graden en komt spetterend uit natuurlijke bronnen. Dit helende water wordt al gebruikt sinds Hellenistische tijden. Het bevat het hoogste percentage van radioactieve bestanddelen die een natuurlijke helende werking schijnen te hebben. Het schijnt goed te helpen tegen reuma, huid, lever, mild en maagklachten en stoelgang problemen. Er wordt gezegd dat zelfs bedlegerige of ernstig zieke mensen, hier naar toe worden gebracht om te genezen. En dat er verhalen bestaan dat er mensen waren die na behandeling in de natuurlijke bronnen totaal genezen naar huis gingen.

De modderbaden zijn ook erg gezond voor allerlei problemen, maar vooral voor je huid.

mud005

Dus smeer jezelf maar lekker in en laat de modder opdrogen, zodat je elke porie in je huid voelt en ervaar na het afspoelen, hoe zacht je huid er van wordt. Er wordt gezegd dat je er 10 jaar jonger van wordt! Volgens de overlevering ging Cleopatra regelmatig naar Dalyan voor een natuurlijk modderbad.

A woman bathes in mud in the western Turkish resort town of Dalyan

Je zal wel even door de zwavelachtige geur heen moeten bijten, maar het zal een onvergetelijke ervaring opleveren en waarschijnlijk ook meerdere foto’s waard zijn.