Turkse cultuur en tradities

14 maart 2015

Door mijn vele rondreizen door Turkije, ben ik veel te weten gekomen over de Turkse cultuur en tradities. Deze tradities en gebruiken variëren van het Oosten van Turkije tot aan het Westen. Voordat je afreist naar Turkije is het niet verkeerd om je wat te verdiepen in deze gebruiken en je vooral bewust te zijn dat jij te gast bent in hun land en daardoor met deze gewoonten en gebruiken te maken zult krijgen. Hieronder enkele tips.

Uitnodiging om iets te drinken

Gastvrijheid is zeer belangrijk in de Turkse cultuur.

Turkse gastvrijheid

Het is dus heel goed mogelijk dat je het land niet verlaat, zonder dat je minstens één uitnodiging hebt gehad om bij de lokale bevolking, thee te komen drinken. Dit kan plaatsvinden in een çayhane (theehuis) of bij iemand thuis.
Als je wordt uitgenodigd en je hebt echt geen tijd, dan bedank je deze mensen het beste door je hand te plaatsen op je borst en met je andere hand op je horloge te wijzen en vervolgens te wijzen in de richting van waar je op dat moment dringend naar toe moet. Turkse mensen zullen waarderen dat jij je hebt verdiept in hun cultuur en gewoonten en zullen accepteren dat je hun aanbod afwijst.

Uitnodiging voor het nuttigen van een maaltijd

Ook kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor een maaltijd in een Turks huis. Dit moet je zien als een eer en een verplichting. Ga je op dit aanbod in dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Doe altijd je schoenen uit bij de voordeur.
  • In stedelijke middenklasse woningen is het de gewoonte om aan een tafel te zitten en te eten met bestek. Maar, in dorpshuizen, wordt de maaltijd meestal geserveerd aan een lage tafel met kussens op de grond; dan moet je er aan denken dat je de voeten verbergt onder de tafel of onder een kleedje. Voeten worden in Turkije namelijk als onrein beschouwd en mogen niet worden getoond.

Eten bij Turken thuis

  • Als je eten wilt opscheppen uit een gemeenschappelijke pot of pan, dan moet je altijd je rechterhand gebruiken. De Turken zien de linkerhand namelijk als een gereserveerde hand voor het gebruik van toiletpapier en overige lichaamshygiëne.

Kleding

Welke kledingdracht van ons Westerlingen aanvaardbaar is in Turkije, is sterk afhankelijk van het deel van het land waarin je verblijft. Al met al is Turkije erg conservatief met betrekking tot kleding. Het is daarom wel handig om hier rekening mee te houden. Houdt daarom rekening met de volgende belangrijke punten;

  • Badkleding mag je alleen dragen op het strand.
  • In Turkije is het niet gepast om met een ontbloot bovenlichaam te wandelen over de straten. Turken vinden dit al gauw aanstootgevend.
  • Uitdagende kleding zoals minirokjes of hele korte shorts moet je zoveel mogelijk vermijden in Turkije.
  • Naakt zonnen is in Turkije overal verboden.

De toiletten in Turkije

Squat-toilet

Op het platteland en in minder toeristische delen van Turkije, maken de Turken gebruik van traditionele squat toiletten. Dit zijn de sta toiletten die je vooral tegenkomt bij tankstations, eenvoudige eetgelegenheden en moskeeën. Vooral voor vrouwen is het handig te weten dat er geen zittoiletten zijn. Er is wel altijd een kraan en plastic kruik aanwezig naast het toilet voor het wassen van deze wc’s. Houdt er rekening mee dat er geen toiletpapier is, dus neem altijd wat met je mee.