Biber dolmasi – Gevulde paprika

27 mei 2015

StuffedPepper1

Deze Turkse en Midden-Oosterse delicatesse is echt heerlijk. Het zijn gevulde paprika’s (dolma betekent gevulde) met rijst en groeten op een typisch Turkse manier gekruid. Biber Dolmasi is fantastisch veelzijdig, en als je ze eenmaal geproefd hebt, wil je ze ook thuis maken. En dit is heel goed te doen want gevulde paprika’s zijn gemakkelijk te maken. Dit recept is geweldig als je veel vrienden krijgt die komen eten. Je kunt ze aan het begin van de dag maken en koud serveren als onderdeel van een maaltijd.

Er zijn verschillende manieren om deze gevulde paprika’s te maken. Dit is er eentje.

Allereerst moet je de rijstvulling maken. De hoeveelheden zijn gebaseerd op 9 a 10 middelgrote paprika’s.

mixtogether

  • Hak 2 uien
  • Doe een handvol pijnboompitten in een pan en rooster ze licht. (Wees voorzichtig niet laten verbranden)
  • Voeg na een paar minuten, een flinke scheut olijfolie en de gesnipperde ui toe en roer enkele minuten tot de ui zacht wordt. Als je wilt, kunt je een kleine, geschilde en gesneden tomaat toevoegen. Dit is optioneel.
  • Voeg nu 1 mok rijst, zout en en roer dit gedurende een paar minuten flink door elkaar op laag vuur. Zorg dat de rijst niet verbrandt.
  • Voeg 1 mok water en een dessert lepel suiker toe en breng dit aan de kook en zet het vuur laag, dek het af met een deksel en laat de rijst staan totdat het water is verdampt.
  • Haal de pan van het vuur. De rijst is nu niet volledig gekookt, maar het gaart nog wel een tijdje door. Zodra de rijst is afgekoeld voeg je gedroogde munt, kaneel en piment toe en ook een royale hand bessen. Mix alles door elkaar en laat het totaal afkoelen.

Het maken van Biber Dolması

Zorg dat je een diepe pan hebt waar de paprika’s goed in kunnen staan. Ze mogen niet boven de pan uitsteken. Snijdt de toppen van de paprika af en verwijder de zaden.

paprika_snijden_a        CIMG7003
Vul de paprika’s met het rijstmengsel. Gebruik een theelepel om de rijst goed naar beneden te duwen. Vul ze niet te strak op.
Plaats de gevulde paprika terug in de pan en giet warm water in de pan (voorzichtig niet in je paprika’s laten lopen. tot het water op ongeveer 2/3 van de paprika’s staat.

zeytinyagli_biber_dolmasi_tarifi
Breng het water aan de kook. Zet het vuur dan laag en dek de pan af. Laat het geheel gedurende 20 tot 30 minuten goed stomen totdat de paprika’s zacht zijn.
Haal ze dan uit de pan en laat ze afkoelen.
Biber dolması kun je het beste koud serveren. Lekker is om er een klodder echte süzme yoghurt op het bord te leggen wat is besprenkeld met munt en chilipoeder.

9114118

Eet smakelijk! Afiyet olsun