Deze Turkse en Midden-Oosterse delicatesse is echt heerlijk. Het zijn gevulde paprika’s (dolma betekent gevulde) met rijst en groeten op een typisch Turkse manier gekruid. Biber Dolmasi is fantastisch veelzijdig, en als je ze eenmaal geproefd hebt, wil je ze ook thuis maken. En dit is heel goed te doen want gevulde paprika’s zijn gemakkelijk te maken. Dit recept is geweldig als je veel vrienden krijgt die komen eten. Je kunt ze aan het begin van de dag maken en koud serveren als onderdeel van een maaltijd.
Allereerst moet je de rijstvulling maken. De hoeveelheden zijn gebaseerd op 9 a 10 middelgrote paprika’s.
Zorg dat je een diepe pan hebt waar de paprika’s goed in kunnen staan. Ze mogen niet boven de pan uitsteken. Snijdt de toppen van de paprika af en verwijder de zaden.
Vul de paprika’s met het rijstmengsel. Gebruik een theelepel om de rijst goed naar beneden te duwen. Vul ze niet te strak op.
Plaats de gevulde paprika terug in de pan en giet warm water in de pan (voorzichtig niet in je paprika’s laten lopen. tot het water op ongeveer 2/3 van de paprika’s staat.
Breng het water aan de kook. Zet het vuur dan laag en dek de pan af. Laat het geheel gedurende 20 tot 30 minuten goed stomen totdat de paprika’s zacht zijn.
Haal ze dan uit de pan en laat ze afkoelen.
Biber dolması kun je het beste koud serveren. Lekker is om er een klodder echte süzme yoghurt op het bord te leggen wat is besprenkeld met munt en chilipoeder.
Eet smakelijk! Afiyet olsun