Bezoek het indrukwekkende Göreme Open Air Museum in Cappadocië

12 april 2015

Goreme openluchtmuseum

Het Göreme Openluchtmuseum wordt niet zonder reden beschouwd als één van de voornaamste bezienswaardigheden van Turkije. Valleien en rotsen in alle mogelijke vormen en kleurschakeringen creëren hier een surrealistisch decor. Prachtig zijn het landschap met de hoog oprijzende rotskegels, de valleien met de in tufsteen uitgehakte rotswoningen, en vooral de met fresco’s mooi versierde plafonds, die zeer bijzonder zijn om te bekijken.

Bekende Kerken in het Göreme Open Museum;

  • Tokalı: Kerk van de Gesp

bfbe44b6d106d836becfc1742631c6ed
Dit is de grootste grotkerk in het dal. En een van de oudste in Cappadocië. In feite zijn het twee kerken, want onder de hoofdkerk ligt de benedenkerk. De fresco’s in de kerk laten scènes uit het Nieuwe Testament zien zoals de geboorte van Christus en de Drie Koningen.

 

  • Elmalı: Appel Kerk

appelkerk
Gebouwd in circa 1050 en in deze kerk is het leven van Jezus te zien, maar ook zie je aartsengel Gabriël die een appel vasthoudt. Vandaar de naam.

 

  • Kapel van St. Barbara

Kerk van Barbara
Dit is geen kerk, maar een kapel uit de 11e eeuw. Gewijd aan een Egyptische vrouw, die gedood werd door haar vader voor het volgen van het christendom.

 

  • Yılanlı: Slang Kerk

Turkey
Zo genoemd vanwege de fresco die daar is gevonden waarop George een draak doodt.

 

  • Karanlık: Donkere Kerk

images
Gebouwd in de 11e eeuw en hier zijn fresco’s gevonden die scènes uit het Nieuwe Testament laten zien zoals de geboorte, de Doop, het Laatste Avondmaal, het Verraad en de Kruisiging. Bijzonder is de blauwe achtergrond.

 

  • Çarıklı: Sandalen Kerk

16May2010_pano61_Cappadocia_SH50r100_sat10_sh0.7-50_curve_1000x419SS_sh0.5-50_hist

Deze is zo genoemd omdat er twee voetafdrukken zijn gevonden en deze zijn verbonden met veel stedelijke legendes en mythen.

 

Tips voor een bezoek aan het openluchtmuseum van Goreme;

  • Je kunt dit museum zelf bezoeken en bekijken, maar om meer te leren, is het raadzaam om met een gids het museum in te gaan. Deze gidsen zullen diepgaande informatie geven over de geschiedenis van elke kerk.
  • Om de oude fresco’s te behouden, is het fotograferen met flits verboden.
  • Gedurende de zomer zijn de openingstijden van 08.00 – 19.00.