In Turkije, zijn maaltijden familie- en sociale evenementen en kunnen soms uren duren, vooral als je uit eten gaat. De Turkse keuken is vooral bekend om de brede selectie van voorgerechten en starters. In Turkije zijn dit vaak verschillende rondes van heerlijke warme en koude lekkernijen.
In de Turkse keuken, worden deze voorgerechten ‘meze’ (meh’-ZEH ‘) genoemd. Bij het uit eten gaan, worden deze ‘meze’ selecties meestal naar buiten gebracht en gepresenteerd op een groot dienblad om uit te kiezen. Dit is een spectaculaire ervaring.
De gekozen ‘meze’ worden vervolgens bereidt en naar buiten gebracht en geserveerd. De eerste ronde van de ‘meze’ bestaat altijd uit koude gerechtjes, gevolgd door een tweede ronde van warme gerechten. De ‘Meze’ wordt altijd langzaam gegeten samen met een heerlijk drankje en een goed gesprek. Vaak zijn deze drankjes een glas frisdrank, of wijn en Turkse ‘rakı’ (Rah-KUH ‘), een met anijs gearomatiseerde drank vergelijkbaar met ouzo en Arak.
Feta kaas
gegrilde aubergine salade
yoghurt met kruiden en knoflook
zeekraal met knoflook en olijfolie
mosselen gevuld met rijst, noten en rozijnen
gevulde wijnbladeren
gevulde squash bloemen
postelein met yoghurt en knoflook
pinto bonen in tomatensaus en olijfolie
gemarineerde zoete rode paprika
Fava bonenen puree
artisjok bekers en groenten
gerookte zeebaarsfilet
ingelegde sardine salade
gezouten sardines in olijfolie
octopus salade
gebakken mosselen en calamari met tarator saus
gegrilde calamares
garnalen en boter gekruid met rode peper vlokken
garnalen en plantaardige casserole gegarneerd met kaas
vis gehaktballetjes
Feta “cigarette” gebak
‘Tulum’ cheese
plat brood en boter
steak tartaar ballen verpakt in romaine sla
hete peper, noten en tomaat
pinto bonen in olijfolie
vegetarisch linzen gehaktballetjesgevulde wijnbladeren
postelein met yoghurt en knoflook
Circassian kip en walnoot pasta
gebakken ‘pastirma’ gebak
warme hummus met knapperige ‘pastirma’
gebakken aubergine en groenten in tomatensaus met knoflook yoghurt
gebakken aubergine strips met knoflook yoghurt
Turkse gebakken lever en uien
bulgur ballen gevuld met gehakt en walnoot
hapklare Turkse pizza
Dit zijn slechts gerechten de het meest voorkomen in een standaard ‘meze’. Er zijn eindeloze variaties om uit te kiezen en dat wisselt van regio tot regio en van seizoen tot seizoen. Probeer gewoon eens je eigen combinaties en maak kennis met de Turkse “Meze”