6 Beroemde Moskeeën in Turkije

27 maart 2015

Als toeristische bestemming, heeft Turkije veel prachtige bezienswaardigheden, waaronder moskeeën. Sommige zijn bekend om hun prachtige architectuur, terwijl anderen worden geclassificeerd als historische meesterwerken vanwege hun leeftijd. In heel Turkije blijken er zo’n 82.693 moskeeën te zijn.

Veel moskeeën hebben hun deuren open gesteld voor het publiek, ongeacht hun religie. Een moskee bezoeken is een immens rijke en waardevolle ervaring die je meteen een kijkje geeft in het leven van de Turkse moslims. Een heel belangrijk tip hierbij is; wanneer je een moskee wilt bezoeken moeten mannen een broek dragen en vrouwen moeten hun hoofd, bovenarmen, middenrif, decolleté en benen bedekt houden.

Beroemde Moskeeën die het waard zijn om te bezoeken, terwijl je in Turkije bent;

Blauwe Moskee in Istanbul

Sultanahmet
Gebouwd in 1616, is deze moskee zo genoemd vanwege de blauwe tegels die de bovenste verdieping sieren. Maar, deze tegels verbleken in vergelijking met de fascinerende architectuur. Prachtige koepels en zes statige minaretten sieren de skyline van deze bruisende metropool.

Ulu Camii in Bursa

2884566-ulucamii-bursa-hdr

Deze grote Moskee van Bursa, plaatselijk bekend als Ulu Camii, werd gebouwd in de late 14e eeuw. Het vertegenwoordigt de Seltsjoek architectuur en heeft 20 kleine koepels en 2 indrukwekkende minaretten. Binnen, ondersteunen twee grote en prachtige zuilen de hoge koepels. Op de muren, kolommen en platen is islamitische kalligrafie gegraveerd.

Grote Moskee in Mardin

Mardin-old-mosque

Deze grote Moskee werd gebouwd tussen 1184 en 1200. Een enorme koepel is gebouwd op zes pieren en de architectuur wordt verder aangevuld met veranda’s en een kleine ingewikkeld versierde fontein.

Rustem Pasha Moskee in Istanbul

978e5715607c683a106ece0817ee0c08

Deze moskee met één grote koepel en daaronder vier kleinere koepels en slechts een minaret verbleekt in vergelijking met de andere grandioze moskeeën in Istanbul, maar de schoonheid is niet niets minder en ook zeker een de moeite waard om te bekijken. Vooral het interieur bedekt met Iznik-tegelwerk van de hoogste kwaliteit is er te bewonderen.

img174

Süleyman moskee

istanbul-blauwe_moskee
Dit is de grootste moskee van Istanbul en stamt uit de 16e eeuw. Dit gebouw is op bijna alle plekken in Istanbul te zien omdat het op een heuvel is gebouwd. De moskee is één en al pracht en praal, zoals ook uit zijn bijnaam blijkt. De wanden en de koepel zijn indrukwekkend versierd met geometrische figuren en bloemmotieven. Opvallend zijn de vele ramen in het gebouw.

Ulu Cami in Diyarbakir

image022

De Diyarbakir Ulu Cami, of Grote Moskee, is een van de oudste moskeeën in Turkije. Oorspronkelijk gebouwd in 639, is deze moskee in 1092 gerenoveerd. De moskee overspant 80 x 80 meter en werd op indrukwekkende wijze opgebouwd uit gehouwen steen. Opvallende kenmerken van de Ulu-moskee zijn de rechthoekige minaret, de gedecoreerde muren en de fontein uit 1849.