10 leukste weetjes over Turkije

26 september 2014

weetjes over turkijeDe 10 leukste weetjes over Turkije zijn hieronder voor jou op een rijtje gezet.

 

1. Sinterklaas komt uit Turkije

Met de Sinterklaas weer voor de deur, willen we graag een misverstand uit de wereld helpen. Sinterklaas komt namelijk helemaal niet uit Spanje, maar jawel, uit Turkije. Hij is in Demre geboren.

2. Koffie werd voor het eerst in Turkije gedronken

Het vroegere Turkse volk, de Ottomanen introduceerden in 1453 voor het eerst koffie in Istanbul. Daar werd toen ook de eerste koffiezaak geopend. Dit was bijna 20 jaar na de introductie van koffie.

3. Eerste mens die kon vliegen komt uit Turkije

De eerste mensen die kon vliegen met vleugels komt uit Turkije. Hij vloog in de zeventiende eeuw over de Bosporus. Helaas duurde vlucht niet lang en stortte hij al snel neer.

4. Tulpen niet typisch Nederlands

Wie dacht dat tulpen een typisch Nederlands product is heeft het mis. Want jawel, de tulpen komen officieel uit Turkije. In het jaar 1554 exporteerde een ambassadeur van het rijk Suyleman de tulpen naar Wenen.

5. Veilig over straat

In Turkije is er veel minder criminaliteit dan de meeste mensen wellicht zullen denken. In Turkije is veel minder criminaliteit dan in de meeste landen en zelfs minder criminaliteit dan in Nederland. De reden hiervoor is dat Turkije een erg islamitisch land is en iedereen zich strikt aan de Koran houdt. In de Koran staat bijvoorbeeld dat diefstal een groot misdrijf is.

6. Enorm toeristisch

Turkije is al jarenlang een populaire vakantiebestemming. Ieder jaar komen er maar liefst 12 miljoen toeristen naar Turkije

7. Groot land

Turkije is een zeer groot land van 783.562 km2. Het overgrote deel van Turkije ligt in Azië en voor een klein deel ligt Turkije in Europa. Turkije heeft ongeveer 80 miljoen inwoners en is verdeeld in 81 provincies. Deze provincies zijn weer onderverdeeld in 923 klein districten.

8. Yoghurt Turks product

In Nederland zijn we er dol op. Of het nu ’s ochtends vroeg bij het ontbijt is of ’s avonds als toetje. Yoghurt wordt veel geconsumeerd in Nederland maar komt oorspronkelijk uit Turkije. Het woord yoghurt komt van het Turkse woord ‘yogun’  en dat betekent ‘dik’.

9. Eerste overdekte bazaar

In 1461 is de eerste overdekte bazaar ter wereld gebouwd. De bazaar staat in Istanbul en ken een oppervlakte van ongeveer 20.000 m2. In deze bazaar vind je ongeveer 4.500 verschillende winkeltjes en verdient zeker een bezoekje wanneer je in Istanbul op vakantie bent.

10. Klein Azië en Anatolië

Turkije heeft meerdere namen gekend. Zo werd Turkije vroeger Klein Azië genoemd. Ook werd heette het land vroeger Anatolië. Anatolië betekent ‘ land van de moederzon’. Pas vanaf de hervormingen van Atatürk heeft Turkije zijn huidige naam.