Zelf Turkse pizza maken

18 september 2014

turkse pizzaOnlangs op vakantie geweest en verslaafd geraakt aan die overheerlijke Turkse pizza’s? Of moet je nog gaan en wil je alvast in de stemming komen? Maak dan nu je Turkse pizza helemaal zelf in je eigen Hollandse keuken. Je bent er wel eventjes mee bezig, maar dan heb je natuurlijk ook wat. Bij dit recept zal je de deeg en het gehakt ook zelf moeten maken, maar dat zorgt wel voor het lekkerste resultaat. De benodigdheden zijn gebaseerd op ongeveer 10 Turkse pizza’s.

Benodigdheden voor Turkse pizza

Deeg:

500 gram bloem
1 zakje (7 gram) gedroogde gist
1 eetlepel (25 gram) Turkse yoghurt
2 eetlepels (20 gram) zonnebloemolie
1 theelepel (3 gram) zout
270 gram lauwwarm water

Voor de vulling:

350 gram rundergehakt
1 ui
½ rode (punt)paprika
1 groene peper (evt. vervangen door een halve groene paprika, is minder pittig)
4 (tros)tomaten (of 2 gewone tomaten)
1 handvol platte peterselie
1 eetlepel tomatenpuree
½ eetlepel (tatlı/milde) peperpuree
1 scheut zonnebloemolie
1 theelepel zout
½ theelepel peper
1 theelepel isot chilipeper (meer dan wel minder naar smaak)

Verder nog:

1 zak gemengde sla
½ zak rucola
½ citroen
olijfolie
zout

Bereiding van Turkse pizza:

In Turkije worden de Turkse pizza’s vaak in een soort contactgrill gebakken waardoor de Turkse pizza aan beiden kanten snel gaar bakt. De meeste mensen hebben dit niet in hun keuken. Geen probleem! Een gewone hapjespan met een deksel erop werkt ook prima. Dus geen oven gebruiken, daar wordt je deeg te hard van en kun je je pizza niet meer oprollen. En dat is wel zo belangrijk.

1. Meng de bloem met de gist en voeg vervolgens het lauwwarme water toe. Roer de zonnebloemolie en de yoghurt er doorheen. Vervolgens kneed  je dit even door en dan voeg je het zout toe. Nu moet je het deeg 10 minuten kneden. Als het deeg na 5 minuten kneden nog steeds erg plakkerig is, voeg dan nog wat extra bloem toe.

Vet een kom dunnetjes in met zonnebloemolie en leg vervolgens het deeg in deze kom. Draai het deeg telkens een beetje om zodat het hele deeg is ingevet. Nogmaals, licht invetten. Dek de kom af met plastic en laat het deeg anderhalf uur lang op kamertemperatuur rijzen.

2. De vulling: snij de uit, paprika, peper, peterselie en tomaten heel fijn. Meng de groenten met het gehakt en voeg de tomaten,-en peperpuree, zonnebloemolie, zout, chilipeper en peper toe. Goed doorroeren met een vork. Heel belangrijk. Zorg dat het goed smeerbaar is. Zet alvast de pan met deksel klaar waar je in wil gaan bakken en leg twee schone theedoeken neer om straks de Turkse pizza’s tussen te laten afkoelen.

3: Na anderhalf uur is de rijstijd van het deeg voorbij. Duw het lucht eruit en verdeel het deeg dan in 10 gelijke bollen. Leg hier een theedoek overheen om het uitdrogen te voorkomen. Strooi bloem over je werkblad en rol een bolletje deeg uit tot een ronde plak (redelijke dun). Let op dat de ronde plak nog wel in de pan past. Smeer vervolgens met een eetlepel wat gehaktmengsel (anderhalve eetlepel) op het deeg, en verdeel dit netjes maar niet over de randen.

4. Om de Turkse pizza te gaan bakken, zet je het vuur op middelhoog en vouw de Turkse pizza dubbel en leg de pizza voorzichtig in de pan. Eenmaal in de pan vouw je de pizza weer open en zet  de deksel op de pan. Laat de pizza in vier minuten gaar bakken. De pizza is gaar wanneer de randjes niet meer zacht zijn, de onderkant lichtbruin is en het gehakt gaar is. In de tussentijd maak je alvast de sla. Dit doe je door de rucola met de gemengde sla te mengen en aan te maken met citroensap, olijfolie en zout.

5. De Turkse pizza is nu klaar ! Leg de pizza op de theedoek en leg de andere theedoek eroverheen. Op deze manier maak je alle Turkse pizza’s. De volgende pizza leg je met de vulling naar beneden, op de eerste pizza en de volgende met de vulling naar boven en zo verder. Leg het gemengde sla, peterselie, uit op de pizza en rol de pizza op. Vergeet de knoflooksaus en de sambal niet en smullen maar!!!

Extra variaties op de Turkse pizza zijn met kaas en/of döner. Daarnaast kun je de vulling ook verder uitbreiden. Wat erg lekker is, is om plakjes komkommer en tomaat aan het einde toe te voegen in het middel van de Turkse pizza. Dat zorgt ervoor dat je Turkse pizza iets frisser is.